Zlá správa: Rekonštrukciu Karloveskej radiály v termíne pravdepodobne nestihnú

13.8.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Hoci práce na rekonštrukcii Karloveskej radiály napredujú, pri pohľade na jej aktuálny stav vám napadne otázka, či je reálne, že už v septembri budú po nej jazdiť električky. Vyzerá to tak. že nie.

Ešte v utorok sme požiadali bratislavský magistrát o informáciu, ako to vyzerá s dodržaním plánovaného termínu (11. september) dokončenia rekonštrukcie Karloveskej radiály na úseku tunel - Molecova. Odpoveď sme zatiaľ nedostali. Podľa informácií portálu imhd.sk však stavebník požiadal magistrát o predĺženie termínu dokončenia prác.

Práce sa však výrazne zdržali napríklad počas pandémie koronavírusu, keďže súčasťou tu pracujúceho  konzorcia je aj česká firma a cestovanie medzi krajinami bolo na jar na nejaký čas prakticky zmrazené. "Počas prác na poslednej etape sa vyskytli aj ďalšie komplikácie, ako napríklad nutná prekládka vedenia vysokého napätia, s ktorou pôvodný projekt nerátal; odhalenie nevyhovujúceho podložia na križovatke Molecova, ktoré bolo nutné vymeniť; zdegradovaná ochrana potrubia na kanalizácii, ktorú je nutné sanovať; kolízie stĺpov s inžinierskymi sieťami, ale aj alternatívne riešenie dráhy, ktoré realizujeme s cieľom predídenia “duneniu“, ktoré sa vyskytlo na už zrealizovanej etape," vymenoval pre imhd.sk magistrát problémy stavby.

Aktuálne vodiči áut neprejdú ani popred tunel smerom na Karlovu Ves, obchádzka je vedená do protismeru. 

Zdroj: ms

​Pred tunelom v smere na Karlovu Ves musíte prejsť autom do protismeru.

Na niektorých častiach rekonštruovaného úseku na Botanickej už kladú koľajnice, na iných je ešte hlboká jama. Pokračuje sa aj v budovaní zastávok, na ktorých sa už robia i prístrešky. Rysuje sa i nadchod nad Botanickou, na ktorom budú po novom inštalované aj výťahy.

Dopravu komplikujú okrem zúženia jazdných pruhov aj chýbajúce priecestia. Najmä frekventovaná odbočka pod Mostom Lafranconi na Patrónku a odbočka pri Riviére na Devínsku cestu. Autá i linka MHD číslo 29 musia pokračovať v jedinom prejazdnom pruhu popred Lidl a do opačného smeru môžu prejsť až pri ďalšom nadchode.

FOTOGALÉRIA (stav prác v utorok 11. augusta 2020):

Rekonštrukcia posledného úseku Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály za 65,1 milióna eur s DPH sa začala 2. mája. Realizuje ju vysúťažené konzorcium firiem DK Radiála. Modernizáciu zaplatia z európskych peňazí. V rámci stavebných prác modernizácie sa doteraz zrealizovali dve etapy, a to od zastávky Molecova po obratisko Kútiky a od obratiska po Záluhy (Damborského). Aktuálne sa pracuje na poslednej etape, teda úseku medzi tunelom a Molecovou (Riviéra) a buduje sa podchod v Dúbravke na zastávku Záluhy.  Práce mali podľa plánu ukončiť v priebehu septembra.

(ms)

Páčil sa vám článok?