FOTO: Je Obchodná bezpečnejšia po zriadení stanice mestskej polície? Zisťovali sme počas rušnej piatkovej noci

8.8.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

O pár dní uplynie presne rok od zriadenia stanice mestskej polície na rušnej Obchodnej ulici. Je dnes táto lokalita, známa množstvom prevádzok, bezpečnejšia a pokojnejšia? Vybrali sme sa sem v piatok po zotmení, v čase, keď sa začína nočný život.

Už po deviatej večer sa Obchodná ulica zapĺňa mladými ľuďmi, najmä tínedžermi, pripadáme si tak trochu ako v cudzom svete. Podaktorí si priamo na ulici odpíjajú z fľaše, možno preto, že počas dusného letného večera dbajú na dodržiavanie pitného režimu. Ich hlučné správanie však dáva tušiť, že vo fľaši majú niečo „silnejšie“.

Viaceré podniky sú v piatok a v sobotu otvorené oveľa dlhšie ako po iné dni, niektoré do druhej, iné až do štvrtej rána. Kto sa chce opiť, nemusí zaplatiť veľa. Vychytený bar vo dvore, ktorý láka sloganom „Viem sa baviť aj bez nealka“, ponúka drinky už za 99 centov. Hlboko do noci fungujú aj stánky s kebabmi, takže za štyri či päť eur sa dá rýchlo zahnať hlad a pokračovať v zábave. Len večierky, kde si noční návštevníci Obchodnej zvykli dopĺňať zásoby alkoholu, už nie sú otvorené nonstop, ale do 23. hodiny.

Zdroj: Marián Dekan

Na Obchodnej nájdete celý rad predajcov kebabu či pizze. Najete sa aj po polnoci.

Zdroj: Marián Dekan

Turci, Albánci, Afgánci či Arabi. Medzi predajcami kebabu je dnes v Bratislave široký výber, ponuka je pestrá aj na Obchodnej. 

​Zisťujeme, že rozjarení tínedžeri sa už krátko po zotmení vedia postarať o rozruch. Najskôr začujeme výkrik, potom zbadáme na zastávke MHD ležať na zemi dievčinu. Znepokojeným ľuďom, ktorí jej chcú pomôcť, vysvetľuje, že je v poriadku, len do nej narazila električka, vraj si ju nevšimla.

Zdroj: Marián Dekan

Dievčina, do ktorej narazila električka, vydesila ľudí krátko po deviatej večer.

​Dievčina mala obrovské šťastie, že vozidlo už takmer stálo, takže náraz nebol silný, mohlo sa to skončiť tragédiou. Po zdokumentovaní incidentu odchádzala po vlastných...

Zdroj: Marián Dekan

Po zdokumentovaní prípadu odišla slečna, našťastie, po vlastných...

„Klientela“ ulice sa zriadením stanice mestskej polície nezmenila, opité decká, narkomanov či rôznych asociálov tu najmä po zotmení stretnete aj dnes a o výtržnosti tiež nie je núdza. Registrujeme, že autá mestskej i štátnej polície prechádzajú po Obchodnej pomerne často, interval už v čase okolo 22. hodiny odhadujeme na päť až sedem minút. Pomáha to k pocitu bezpečia.

Zdroj: Marián Dekan

Stanica mestskej polície zriadená priamo na Obchodnej funguje počas rušných nocí.

​Zásahovú jednotku, ktorá sídli na stanici mestskej polície, tvorí 15 špeciálne preškolených a vycvičených policajtov. Vo štvrtok, piatok a v sobotu slúžia dvanástky, od siedmej večer do siedmej rána. „Sústredia sa práve na časť týždňa pripadajúceho na víkend, s prihliadnutím na problematiku nočnej a víkendovej Bratislavy,“ vysvetľuje hovorca mestskej polície Peter Pleva.

Počas dvoch júlových týždňov príslušníci tejto jednotky vyriešili v centre mesta 295 udalostí. „Boli to priestupky, podnety, ale aj výtržnosti. Za porušenie verejného poriadku a za priestupky proti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke uložili 206 blokových pokút,“ konštatuje. Predposledný júlový víkend zasahovali aj proti mužovi, ktorý bol zjavne pod vplyvom drog. Útočil na okoloidúcich, na policajné hliadky aj na privolaných záchranárov...

Zdroj: Marián Dekan

Okrem mestských sme tu videli prejsť aj štátnych policajtov.

​„Od založenia Zásahovej jednotky sa podarilo zadržať via­cerých páchateľov trestných činov (výtržnosti, ublíženie na zdraví, krádeže), a to aj okamžitým zásahom na základe zistenia protiprávneho konania prostredníctvom rozšíreného kamerového systému v lokalite Obchodnej ulice,“ dopĺňa Peter Pleva.

Bezpečnostná situácia na Obchodnej ulici je podľa neho lepšia. ako vlani. Potvrdzujú to aj viacerí obyvatelia ulice, i keď, samozrejme, sú tiež protichodné názory. „V porovnaní s obdobím, kedy Zásahová jednotka zriadená nebola, sa v tejto lokalite odhalilo a procesne vyriešilo veľké množstvo priestupkov. S určitosťou boli páchané aj v minulosti, avšak neboli identifikované. Výrazne sa podarilo eliminovať napríklad priestupky proti verejnému poriadku súvi­siace s konzumáciou alkoholu na verejnosti. Treba však zdôrazniť, že v lokalitách, ktoré sú špecifické vysokou koncentráciou prevádzok ponúkajúcich nočnú zábavu na miestach, ktoré sú v bezprostrednom susedstve husto obývaných domov, je otázka verejného poriadku, a najmä nočného pokoja v podmienkach slovenskej legislatívy enormne náročnou problematikou,“ uzatvára hovorca mestskej  polície.

Zdroj: Marián Dekan

Nebezpečný tmavý prechod z ulice je na noc uzatvorený.

​(ac)

Páčil sa vám článok?