VIDEO a FOTO: Morava sa v Bratislave vyliala z koryta, Dunaj hrozí obrovskou silou

5.8.2020
0

Zdroj: Ž. Ž.

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Hrozba vyplývajúca z hydrologickej výstrahy, ktorú pre Bratislavu vydali meteorológovia, sa už napĺňa. Morava sa v stredu vyliala zo svojho koryta a voda zaplavila niektoré cyklocesty i chodníky. Impozantne však vyzerá i voda valiaca sa v koryte Dunaja.

"Vzhľadom na už spadnuté zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame v hornej časti na slovenskom úseku v Bratislave a na dolnej Morave v Devínskej Novej Vsi, prechod do kulminácií v hodnotách nad 1. stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia zo SHMÚ na svojej stránke, pričom výstraha má trvať do štvrtka 7.00 h ráno.

V súčasnosti (streda) už hladina Dunaja v Bratislave kulminuje na úrovni 680 centimetrov, čo predstavuje prvý stupeň povodňovej aktivity. Od štvrtka by mala postupne začať klesať. Morava sa však už vyliala zo svojho koryta. V Devínskej Novej Vsi kulminovala o ôsmej večer na úrovni 516 cm. 

Voda sa vyliala z koryta aj na sútoku Moravy a Dunaja pod hradom Devín, kde zaplavila chodník. Na úvodnej foto možno vidieť zaliaty pamätník Brána slobody pod Devínskym hradom.

Zdroj: Ž. Ž.

​Chodník a cestička pre cyklistov v Devíne o ôsmej večer pod hradom úplne zmizli pod vodou. V tomto čase Morava kulminovala. 

Zdroj: ms

​Chodník pod hradom Devín na sútoku Dunaja a Moravy zaliala voda najskôr takto, neskôr ešte stúpla.

Zdroj: Ž. Ž.

​Voda v priebehu večera ešte stúpala. Takto to vyzeralo o 20.05 h.

Zdroj: ms

​Cyklocesta pri Morave v Devíne, voda neskôr ešte stúpla.

Zdroj: ms

​Zaliata cyklocesta medzi Devínskou Novou Vsou a Devínom.

V meste, hoci hladina Dunaja už dosiahla prvý stupeň povodňovej aktivity, sa voda dnes po piatej popoludní ešte držala v koryte.

Zdroj: Matúš Husár

​Dunaj na petržalskej strane.

Zdroj: ms

​Vysoká hladina Dunaja na strane Starého Mesta láka zvedavcov.

Video: Vysoká hladina Dunaja:

A takto sa valil Dunaj v Devíne, na druhom brehu sa nachádza Rakúsko:

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie