Zvláštne STOP zelenine – na trhoch má predaj zákaz, v uzavretej tržnici nie!

28.3.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Majitelia malých prevádzok, ktoré zostali na Miletičke otvorené, živoria. „Bez predajcov zeleniny sem nechodia ľudia. Ale prečo je zakázaný predaj zeleniny na Miletičke a vo Farmárskej tržnici, ktorá je v uzavretom priestore, je dovolený?“ nechápu.

Miletička, na ktorej mal už v tomto období „zúriť“ život a pulty sa mali prehýbať pod ponukou jarnej zeleniny, vyzerá ako po vymretí. Je to smutný pohľad. Len zopár obchodíkov je otvorených.

Zdroj: Marián Dekan

Mliečne výrobky, mäso, aj obchodík so zeleninou, v ktorom sa tešia, keď im povieme, že budeme čitateľov informovať, že sú otvorení... Ľudí je tu totiž zúfalo málo.

„Zostalo nám 30 percent zákazníkov,“ hovorí smutne pani, ktorá predáva vajíčka z Dvorov nad Žitavou. „Je to bieda. Robíme len na prežitie. Najhoršie je, že nevieme, dokedy tento stav bude trvať. Keby nám povedali mesiac, nejako to zvládneme, ale takto... Neviem, dokedy vydržíme...“ Silné reči mnohých o podpore slovenských výrobkov umlčal koronavírus.

Každý z predajcov nám opakuje tú istú otázku: „Prečo zakázali predaj zeleniny na čerstvom vzduchu, ale predaj zeleniny v hypermarketoch, ale aj vo Farmárskej tržnici je dovolený? Tam je to pre ľudí bezpečnejšie?“

Zdroj: (in)

Vo Farmárskej tržnici (Fresh Market) sa zelenina predáva naďalej.

Dvaja majitelia Račianskej viechy na Miletičke sa striedajú pri okienku, ktoré dnes supluje ich prevádzku. Aj takto šetria náklady. „Zostalo nám 20 percent zákazníkov. Ľudia z okolitých budov, ktorí k nám chodievali na obedy, pracujú z domu, neprichádzajú ani robotníci, skôr ide o náhodných okoloidúcich,“ konštatujú odovzdane. Napriek tomu predávajú denné menu ďalej a boli by ochotní ho v spolupráci s mestskou časťou aj rozvážať seniorom. „Chodievalo ich k nám veľa kvôli nízkym cenám,“ hovoria. V piatok ponúkali zabíjačkový tanier za 4 eurá. „Minulý týždeň sme mali zabíjačku, bola by škoda toho mäsa...“ Koľko však vydržia bojovať o zákazníka, netušia. Keď sa minú zásoby z mraziaceho boxu, možno už ďalšie nekúpia... „Keby znova povolili predaj zeleniny, myslím, že by nám to pomohlo,“ dodávajú a odmietajú predávať fľaše s alkoholom a priťahovať tak skupinky popíjajúcich.

Zdroj: (in)

​Aj keď sú totiž krčmy na Miletičke zatvorené, za lavicami sedia štamgasti. Alkohol si kúpia v otvorenom obchode, presunú sa na zatvorenú terasu svojej krčmy a imitujú svoj všedný deň. Vidíte tu aj skupinku odvážlivcov stojacich okolo improvizovaného stolíka. Samozrejme bez rúšok. Piť a fajčiť sa s nimi nedá. „Občas im príde ktosi povedať, aby sa rozišli, ale je to bez efektu, o chvíľu sa vrátia,“ konštatuje jeden z predajcov.

Zdroj: (in)
    

Nebola tu masovka

Ešte pustejšie ako na Miletičke to vyzerá na petržalskom Trhovisku Mlynarovičova, ktoré je zatvorené od polovice marca až do odvolania. Len dve predavačky kvetov si robia vo svojich prevádzkach poriadok. Umývajú vázy a do reči im príliš nie je. Jediný ďalší život predstavujú ľudia vzorne stojaci v rozostupe pred predajňou s farmárskymi výrobkami.

Zdroj: Marián Dekan

​„Zavretie Trhoviska Mlynarovičova považujem za unáhlené ´antipreventívne´ opatrenie,“ napísala nám do redakcie Petržalčanka Eva Ferencová. „Dôchodcovia aj iní ľudia si tam chodili kupovať potraviny! Napríklad dve hlavičky cesnaku bez toho, aby museli ísť do kamennej predajne. Nikdy tam neboli žiadne masové návštevy, aby sa nemohli dodržiavať všetky predpísané opatrenia. Naviac, čo majú robiť predajcovia/pestovatelia  zeleniny, ktorá im práve začína rásť? Rovno zakopať do kompostu?“

Zdroj: Marián Dekan

​Mária Halašková z komunikačného oddelenia Petržalky nás informovala, že „Trhovisko Mlynarovičova bolo uzatvorené do odvolania z preventívnych dôvodov Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalky (MP VPS), ktorý tak rozhodol po komunikácií s mestskou časťou. MP VPS komunikoval v tejto veci s trhovníkmi, vďaka tomu nedochádza k nepovolenému predaju.“

Každá mestská časť sa teda rozhodla podľa vlastného uváženia, či svoje trhovisko zavrie, alebo nie. Napríklad na trhu na Žilinskej v Starom Meste predaj zeleniny funguje ďalej. Ľudia dodržiavajú odstupy, predajcovia majú rúška a rukavice a presviedčajú nás, že určite je bezpečnejšie nakúpiť zeleninu u nich ako v uzavretom hypermarkete, kde ani neviete, kto ju pred vami ochytal a čo tam dýchate.

Zdroj: Marián Dekan

​Niekde áno, niekde nie

Najväčším prekvapením je však funkčný predaj zeleniny vo Farmárskej tržnici v Novom Meste. Stále tu funguje niekoľko fastfoodových prevádzok, zelenina na pultoch je nádherná, hoci za dvojnásobné ceny ako v hypermarketoch, ľudí je tu ale takisto málo.

Predaj zeleniny v tejto uzatvorenej budove však kladie oprávnenú otázku dotknutých zeleninárov, prevádzkovateľov obchodov a napokon aj zákazníkov, ktorí sa pýtajú, prečo tu áno a inde nie.

Zdroj: (in)

​(in)

Páčil sa vám článok?