Neuveriteľné! Syn Kajetána Kičuru si minulý týždeň kúpil dva byty v historickom centre Bratislavy

23.3.2020
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ V čase, keď šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura čelí podozreniu, že jeho úrad nehospodárne a predražene nakupoval zdravotnícky materiál na boj s koronavírusom, jeho 20-ročný syn sa stal priamo v lukratívnom historickom centre Bratislavy majiteľom dvoch bytov.

Syn Kajetána Kičuru, Krištof Kajetán Kičura nadobudol v Bratislave dva byty vo veľmi lukratívnej lokalite na Konventnej ulici 7 v historickom centre, o čom sme sa presvedčili aj na stránke katastra. Kičura mladší narodený v roku 1999 jeden z bytov, konkrétne byt číslo 24 na treťom poschodí na Konventnej 7 kúpil iba 18. marca 2020, teda v stredu minulý týždeň. To však nie je všetko. Iba jeden deň predtým, teda 17. marca, sa stal majiteľom aj ďalšieho bytu v tej istej budove, konkrétne bytu číslo 27 na štvrtom poschodí. Či je možné byty nad sebou prepojiť a vytvoriť mezonet, zatiaľ nevieme posúdiť. Ide však o nadstavbu pôvodnej historickej budovy (foto nižšie).

Faktom však je, že ide o lukratívnu časť Bratislavy a historickú budovu, kde sa ceny bytov pohybujú v stovkách tisíc eur. Na stránke katastra je uvedené, že ich Kičura mladší získal kúpnou zmluvou, no nie je  tam uvedená žiadna ťarcha. Teda na nehnuteľnosti sa pravdepodobne neviaže žiadna hypotéka a je možné, že boli kúpené v hotovosti.

Kajetán Kičura starší by mal byť dnes zo svojej funkcie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv  odvolaný. V nedeľu ho po kontrole v úrade kritizoval premiér Igor Matovič. Dôvodom bolo, že SŠHR uzavrela dve zmluvy na nákup zdravotníckeho materiálu spolu za vyše 30 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74.000 eur a v tejto oblasti predtým nepôsobila. Komisia podľa Matoviča objednávku u tejto firmy neodporučila, napriek tomu ju Kičura podpísal.

Ako včera na svojom blogu na Denníku N uviedla Zuzana Petková z Nadácie zastavme korupciu, nórska distribučná firma núkala Slovensku respirátory FFP3 za necelé štyri eurá za kus. Správa štátnych hmotných rezerv pod Kičurovým vedením  ich nakúpila za 16,58 eura od slovenskej spoločnosti Lacorp. Niekoľko násobne drahší bol aj ďalší zdravotnícky materiál, ktorý štát nakúpil.

Zdroj: Marián Dekan

​Dom na Konventnej 7, byty sú v nadstavbe:

"Nadácia Zastavme korupciu sa dostala k cenovej ponuke, ktorú poslala nórska distribučná spoločnosť Agriculture Investment Group AS cez naše veľvyslanectvo v Oslo pre Slovenskú republiku. Ambasáda ju kontaktovala na základe zadania úradu vlády, ešte keď mu šéfoval Peter Pellegrini... Nadácia Zastavme korupciu porovnala ceny nórskej distribučnej firmy s dodávkami, ktoré zabezpečí slovenská firma Lacorp. Špráva štátnych hmotných rezerv s ňou podpísala dve zmluvy, jednu za 22,5 milióna eur a ďalšiu za takmer 12,4 milióna eur. Kým Agriculture Investment Group AS ponúkal Slovensku respirátor FFP3 za 3,75 eur za kus, Lacorp ho dodá za 16,58 eur. Typ FFP2 by v réžii Nórov stál 2,80 eur, pričom išlo o objem šestotisíc. Rovnaké množstvo zabezpečí Lacorp za 8,24 za eur za kus... Podobne predražené sú aj ďalšie veci, napríklad aj ochranné obleky. Lacorp predá štátu dva typy, jeden za takmer 26 eur a ďalší za 42 eur. Z ponuky nórskej firmy, ktorú získala Nadácia Zastavme korupciu, nie je jasné, ktorý skafander vedela dostať do slovenských skladov. Cenový rozdiel je však aj tak zarážajúci. Za kus pýtala len 6,50 eur," uviedla Petková s tým, že nórska spoločnosť pôsobí na trhu ako agent globálnej siete fabrík v Európe a Ázii.

Predseda SŠHR Kičura včera vyhlásil, že pri nákupoch zdravotníckych pomôcok sa konalo v súlade so zákonom. Pre portál aktuality.sk uviedol, že jeho syn bude byty splácať a vybavuje si pôžičku.

V pondelok popoludní Národná kriminálna agentúra (NAKA) v súvislosti s informáciami o nákupoch Správy štátnych hmotných rezerv a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala "ex offo" trestné konanie. Hovorca policajného prezídia Michal Slivka to potvrdil pre TASR.

Zdroj: katasterportal.sk

​Zápis z katastra o nadobudnutí bytu Kičurom mladším.

Zdroj: katasterportal.sk

​Zápis z katastra o nadobudnutí druhého bytu Kičurom mladším.

Zdroj: justice.gov.sk

Z oficiálneho životopisu Kajetána Kičuru vyplýva, že jeho syn sa volá Krištof Kajetán Kičura, obaja, teda Kičura st. i nadobúdateľ bytov majú bydlisko v Čadci. Pravdepodobnosť, že ide o zámenu osôb, je teda minimálna.

Už ste čítali študentskú tvorbu 20-ročného Krištofa Kičuru, ktorý získal v Starom Meste dva lukratívne byty?

Celé Slovensko zostalo v šoku po medializácii informácie o tom, že syn šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru si pred niekoľkými dňami kúpil dva byty v lukratívnej časti Starého Mesta v hodnote niekoľko stotisíc eur. Verejnosť sa pýta, kto je Kristián Kičura a kde na to vzal peniaze? Na internete toho o ňom veľa nie je, ale jeho list Hurbanovi za prečítanie určite stojí...

(ms)

Páčil sa vám článok?