Monumentálne maľby na hoteli zatreli

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na začiatku 20. storočia sa skupina viedenských maliarov, architektov a výtvarníkov rozhodla prestať tvoriť v duchu vtedy vládnucej secesie ovplyvnenej parížskym Art nouveau.

Roku 1903 vzniklo vo Viedni združenie umelcov a remeselníkov, ktorí si dali za úlohu vyrábať ručne vkusné a cenovo prístupné predmety dennej potreby. Meno podniku bolo Wiener Werkstätte.

Vedúcimi osobnosťami WW boli architekt Josef Hoffmann a maliar Koloman Moser. Obaja pôsobili ako profesori na viedenskej škole užitého umenia. Ich vplyv sa veľmi rýchle prejavil aj v Prešporku. V roku 1910 postavili na ulici korunnej princeznej Štefánie (Štefánikova ulica) pre hoteliera Huttingera hotel, ktorý niesol meno Deák podľa populárneho maďarského politika.

Fasády hotela boli pomaľované ornamentálnymi a figurálnymi motívmi veľmi pripomínajúcimi monumentálne diela viedenského maliara Gustáva Klimta. Namaľoval ich údajne tunajší maliar Pavol Suján. Návrh však bol podľa svedectva literatúry z roku 1911 dielom Franza Schmidta, ktorý pochádzal z Landskronu (Lanškroun?) a študoval vo Viedni práve u profesora Kolomana Mosera.

Maľby s ľudskými mytologickými postavami v nadživotnej veľkosti sa nezachovali. Hotel totiž po prvej svetovej vojne prestavali a maľby necitlivo zatreli fasádnou farbou. Zachoval sa len celkový výraz fasády s typickými plechovými zábradliami balkónov, ktoré však práve teraz rapídne podliehajú korózii, a z ktorých sa už dávno stratili originálne kvetináče.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?