Vedeli ste? Nakrúcanie Márie Terézie v Bratislave sa takmer nekonalo, pomohlo až hlasovanie poslancov

30.12.2019
0

Zdroj: FB Radoslav Števčík

Páčil sa vám článok?

Minisériá štyroch verejnoprávnych televizií Mária Terézia, ktorej dva nové diely odvysielala RTVS práve v uplynulých dňoch, sa nakrúcala aj v bratislavskom Starom Meste. Nechýbalo však veľa a nakrúcanie by sa neuskutočnilo. Ako sa podario všetko zachrániť, prezradil exstarosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

"Prvá časť sa v roku 2017 nakrúcala aj v Starom Meste a len málokto vie, že to tak nemuselo byť. Jediný deň natáčania v Bratislave bol totiž príliš drahý, staromestská miestna daň za zaujatie verejného priestranstva bola 14 eur za štvorcový meter a deň, čo predstavovalo skoro 80.000 eur. Vtedajší riaditeľ RTVS Vašo Mika trval na tom, aby sa nakrúcalo aj v Bratislave. Pre producentov filmu to bolo príliš drahé, veď nakrúcanie v Prahe vychádzalo na 0,60 eura, prečo by mali draho natáčať v Bratislave, keď to mohli za zlomok tejto sumy urobiť vo Valticiach či v Kromeřiži," vysvetlil na sociálnej sieti hlavný problém, ktorému filmári čelili, Števčík.

Starosta sa rozhodol vyjsť filmárom v ústrety, no nebolo to jednoduché, daň im odpustiť nemohol. "Preto som pripravil návrh na zníženie dane zo 14 eur na jdno euro za štvorcový meter a deň. Pre porovnanie, táto daň vo Viedni, Budapešti či v Prahe bola v priemere na úrovni 0,50 eura. Napokon sa mi podarilo poslancov presvedčiť a daň sme znížili aspoň na dve eurá. Aj vďaka tomu sa Kapitulská ulica a príchod panovníčky do Dómu sv. Martina objavili v prvej časti série Mária Terézia. Som hrdý, že Staré Mesto nezostalo v hanbe a vytvorili sme pre tento unikátny projekt prijateľné finančné podmienky," spomína Števčík, ktorý sa takto ocitol aj v záverečných titulkoch filmu. 

Zdroj: FB Radoslav Števčík

Zdroj: FB Radoslav Števčík

(ms)

Páčil sa vám článok?