Zo staveniska burzy vznikla univerzita

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po výstavbe pevného mosta Františka Jozefa vzniklo pri jeho severnom predmostí nové námestie. Spočiatku nieslo meno uhorského kráľa Ondreja, ktorý udelil r. 1291 mestu najstaršie dnes zachované privilégiá.

Severná strana vznikajúceho námestia bola určená už v 18. storočí postaveným palácom slobodného pána Landerera (neskôr kasáreň, zničená r. 1945). V severozápoadnom kúte vyúsťovala do pravouhlého námestia Barossova (dnes Štúrova) ulica, pomenovaná podľa uhorského ministra dopravy, ktorého zásluhou sa most postavil. Jeho meno niesol aj hotel (neskôr Bláha, potom Krym), postavený firmou Kittler a Gratzl v roku 1891 na nároží Roykovej (teraz Tobruckej) ulice.

Na historickej fotografii je hotel čiastočne zakrytý plagátovacím stĺpom (Litfasssäule) s verejnými hodinami, ktoré mali tri ciferníky. Pod ciferníkmi možno čítať slovo „mülakatos“- „umelecký zámočník“. Chýba meno firmy Márton, ktorá dodala stĺp, a ktorej špecialitou boli aj kovové šablóny krytiny na strieške pod hodinami.

Vľavo od stĺpu vidno slepý zadný múr jednoposchodovej budovy. Podľa spomienok pani Kataríny Löflerovej, ktoré prežila detstvo v neďalekom dome, bol tento objekt známy ako „Apponyiház“ - Apponyiho dom. Gróf Apponyi údajne daroval mestu pozemok, na ktorom potom postavili obytný dom pre robotníkov. Všetky byty boli jednoizbové, s kuchyňou a predsieňou, na konci ktorej bolo WC. Do bytov na poschodí sa vchádzalo z otvorenej pavlače.

Dom patril v čase svojho vzniku k najlepším domom so sociálnymi bytmi v meste. Žilo v ňom množstvo rodín s množstvom malých detí, najmä robotníci firiem Kablo a Klinger. V dome bola veľká práčovňa a mangľovňa, ktorú používali (za príslušný poplatok) aj obyvatelia zo susedstva. Poradovník viedol a poplatky vyberal domovník. Dom zbúrali v roku 1927, keď sa pripravovalo stavenisko pre novú budovu burzy, ktorú však vzápätí upravili na sídlo Univerzity Komenského.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?