Na Rybnom námestí pribudla táto plastika. Viete, čo symbolizuje?

10.11.2019
0

Zdroj: L. G.

Páčil sa vám článok?

AK prechádzate Rybným námestím v centre Bratislavy, zrejme ste si všimli, že v tomto priestore pribudlo nové umelecké dielo. Ide o plastiku "Ohýbanie vedomia a svedomia" alebo "Rub a líc Nežnej revolúcie" akademického sochára Ladislava Gajdoša.

Plastika Ladislava Gajdoša  je na Rybnom námestí inštalovaná pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a pozrieť si ju budete môcť do cca. 20. novembra. "V mojej tvorbe ako výtvarník venujem značnú časť témam, ktoré hýbu spoločnosťou a každým z nás... Socha - memento pre nás všetkých - svojou formou pripomína otvorený stĺp, ktorý odhaľuje nielen javy posledných 30 rokov, ale aj udalostí rokov pred 1989, ktoré k nemu viedli. Vonkajší "obal" tohto otvoreného valca je formou dokumentu svedectvom toho, ako som ja osobne tým posledným 30 rokom nastavil zrkadlo a stvárnil do mojich diel," vysvetlil nám akademický sochár Ladislav Gajdoš.

Zdroj: L. G.

​A ako túto plastiku hodnotí popredný slovenský odborník na výtvyrné umenie, umelecký historik Bohumír Bachratý? "Výtvarná podoba pomníka, pamätníka, „Apelu“ L.Gajdoša spája prvky architektúry – stéla, vertikálne oblúky, reliéfu s písmom i bohatou figurálnou štruktúrou podkladu. Sú to sólo postavy i množina ľudí – dav. Sú tu aj niektoré príznačné znaky – špirála, paragrafy, kľúče. Symbolická je aj deštrukcia podkladu, ohrozenie, rozklad… Ilustratívne sú fotodokumentárne súčasti – fotografie niektorých starších diel, ktoré patria do tohto , na Slovensku jedinečného programu a výpovede umelca," vysvetlil Bachratý.

Zdroj: L. G.

"Symbolická plastika – kompozícia v konkávnych a konvexných oblúkoch - nesie na svojom povrchu a vyžaruje navonok i z vnútra mnohé odkazy, výzvy i apel. Sú to čísla rokov 1938 – 1948 – 1989 – 2019. Sú to slová – texty uzlových rokov i drámy premien: Československo, Protektorát, Ideologická okupácia a pre nás stále aktáulne „Dosť bolo ZLOvenska, chceme Slovensko“. K tomu aj slová „prenasledovanie“ a „strach“. I slová trpkého poznania a identifikácie toho a tých, ktorí sú medzi nami: ŠtB, podvodníci, klamári, zlodeji, kolaboranti, konšpirátori, mafiíni, trollovia, užitoční idioti, … . K tomu iba jedno, jediné slovíčko sochára, občana, človeka L.Gajdoša: „Nádej“. História našej Zeme v 20. storočí  i v súčasnosti poznala však a pozná aj tento pojem, stav, situáciu i ľudskú aktivitu: Nádej. Je súčasťou vedomia a svedomia, histórie a vývoja, hľadania a nachádzania v zložitých štruktúrach globálnej spoločnosti nášho štátu, Európy i sveta," dodal odborník.

Zdroj: L. G.

Zdroj: L. G.

(ms)

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie