FOTO a VIDEO Nová stanica mestskej polície na Obchodnej oddnes slúži verejnosti

22.8.2019
Obchodná Otvorenie mestskej polície

Zdroj: Hlavné mesto

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto dnes otvorilo novú stanicu mestskej polície na Obchodnej ulici. Slúžiť bude ako klientske centrum, sídlo novej zásahovej jednotky mestskej polície, víkendové operačné stredisko a zároveň aj ako priestor, v ktorom sa budú stretávať tí, ktorí sa na riešení problému Obchodnej ulice podieľajú. Obchodná ulica v je v posledných rokoch spájaná s negatívnymi často tragickými udalosťami.

"Radi robíme veci po novom a nechávame sa inšpirovať mestami, ktoré si prešli podobnou skúsenosťou ako Bratislava a dokázali ju vyriešiť. Len navyšovanie počtu a frekvencie hliadok mestskej a štátnej polície k zlepšeniu bezpečnostnej situácie na Obchodnej ulici nestačí, aj preto sme pristúpili k zásadnejšiemu kroku, a to k zabezpečeniu trvalej prítomnosti bezpečnostných zložiek na tejto ulici a k zapojeniu všetkých komunít do riešenia problému, ako obyvateľov ulice, tak prevádzkarov a aj tých, ktorí sa na Obchodnú chodia iba baviť," ozrejmil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zdroj: Hlavné mesto

Bezpečnosť je podľa staromestskej starostky Zuzany Aufrichtovej základný predpoklad k tomu, aby bola kvalita života v meste zabezpečená a projektu novej stanice vyjadrila veľkú podporu. "Prvým slovom mojej kampane bolo slovo bezpečnosť. Po požiadaní hlavného mesta o zverenie tohto majetku, ktorý bol vo vlastníctve Starého Mesta, miestne zastupiteľstvo podporilo a umožnilo jeho realizáciu. Zároveň pracujeme na osvetlení Jedlíkovej aj ďalších projektov, ktoré sú v tejto lokalite, "povedala dnes starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. 

Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová

Bratislavčanky a Bratislavčania môžu už oddnes medzi 09.00 a 18.00 h prísť do klientskeho centra novootvorenej stanice mestskej polície nahlásiť protiprávne konanie, informovať sa o práci mestskej polície a v prípade núdze tu nájdu bezpečný priestor. Na monitory je v stanici vyvedený signál kamier (dnes je už pokrytých 100 % územia Obchodnej ulice od Hurbanovho námestia po Kollárovo námestie) a operátor mestskej polície môže v prípade vzniku konfliktu efektívnejšie vyslať na miesto zásahovú jednotku, ktorá už má v tejto stanici svoje sídlo. Na Obchodnej ulici a v jej blízkosti bolo nedávno inštalovaných 6 nových kamier, ktoré pokrývajú celé toto územie.

"Zásahová jednotka bude pôsobiť v lokalite Obchodná a blízke okolie predovšetkým počas nočných zmien od štvrtka do soboty medzi 19.00 a 07.00 h. Službu budú vykonávať traja príslušníci, pričom dvaja budú hliadkovať v uliciach lokality a jeden bude na novozriadenom pracovisku sledovať monitory s výstupmi z kamier za účelom poskytnutia podpory dvojčlennej hliadke. Takýmto spôsobom bude môcť hliadku podľa potreby navigovať na miesta, na ktorých dochádza k rušeniu verejného poriadku alebo k inej protiprávnej činnosti, ktoré hliadka nemá v priamom dohľade. Výkon zásahovej jednotky budú v uvedených časoch podporovať aj príslušníci kynologickej hliadky," vysvetlil náčelník Mestskej polície Bratislava Marek Gajdoš.

Náčelník mestskej polície Marek Gajdoš

Poslaním zásahovej jednotky s celomestskou pôsobnosťou je dohliadať na verejný poriadok a plnenie ďalších úloh mestskej polície predovšetkým v ohrozených lokalitách Bratislavy, ktorými sú okrem Obchodnej ulice napríklad aj okolie "Pentagonu" vo Vrakuni a Kopčianska ulica. Členovia zásahovej jednotky budú osobitne školení, aby na profesionálnej úrovni zvládali aj náročnejšie situácie, ktorým budú v porovnaní s ostatnými kolegami a kolegyňami musieť čeliť omnoho častejšie.

V priestoroch novej stanice bude klubovňa, kde budú okrem vzdelávacích aktivít pre príslušníkov mestskej polície prebiehať školenia pre pracovníčky a pracovníkov nočných prevádzok a tiež komunitné aktivity, vrátane terénnej práce najmä s mladými účastníkmi nočného života v lokalite.

Viceprimátor Bratislavy Juraj Káčer dodal, že pre zvýšenie bezpečnosti sa v lokalite Obchodnej ulice, Hurbanovho námestia a Kollárovho námestia rozšíril kamerový systém. "Počet kamier sa v tejto lokalite z piatich zdvojnásobil, teraz je ich jedenásť, povedal Káčer. banoviny.sk zaujímalo, či na Obchodnú občas vo večerných hodinách chodieva.

Zdroj: Hlavné mesto

Zdroj: Hlavné mesto

Zdroj: Hlavné mesto

Zdroj: nc

(TS,nc)

Páčil sa vám článok?