Tu upálili prvú bosorku v Prešporku: Pamätná tabuľa záhadne zmizla, teraz osadili novú

18.7.2019
Pamätá tabuľa - čarodejnica

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Na Hurbanovom námestí neďaleko Michalskej brány pred pár dňami osadili pamätný reliéf, ktorý pripomína miesto upálenia prvej čarodejnice v Bratislave. Ten pôvodný od sochárky Ľudmily Cvengrošovej totiž zmizol bez stopy.

Pamätný bronzový reliéf je spomienkou na nešťastnicu Agathu Toott Borlobaschin. Tá sa musela pri mučení priznať, že obcovala s diablom či lietala na metle. Vypočúvanie spojené s krutým mučením robili inkvizítori, ktorí  nešťastné ženy napríklad lámali na kolese. Agathu upálili ako prvú prešporskú bosorku 24. mája 1602 pri Michalskej bráne.

Zdroj: ac

​Pamätná tabuľa, ktorá pripomína miesto upálenia prvej čarodejnice v Bratislave na Hurbanovom námestí

FOTO: Pozrite sa, aký krásny výhľad na mesto poskytuje Korunovačná veža Bratislavského hradu...

Ak by ste sa ktoréhokoľvek rodáka alebo turistu opýtali, koľko veží má Bratislavský hrad, tak by vám 99 percent percent z nich odpovedalo, že štyri. V skutočnosti je plnohodnotnou vežou aj so základmi v zemi len jedna. Nachádza sa na juhozápadnom nároží a nazýva sa Korunovačnou vežou. V súčasnosti poskytuje nádherný výhľad na Dunaj, Staré Mesto i hradné okolie. Veď ostatne posúďte sami...

Cvengrošovej dielo, pripomínajúce ľuďom 150-ročné besnenie inkvizície  (hon na čarodejnice zastavila až Mária Terézia), malo byť výstrahou proti náboženskému fanatizmu a netolerancii. Po tom, ako v roku 2014 záhadne zmizlo, nahradila prázdne miesto jeho kópia, ktorú zhotovil kameňosochár Roman Kovrižnych. Pamätnú tabuľu, pripomínajúcu krutý životný príbeh upálenej Agathy, venovalo občianske združenie SLARS (Slovenská spoločnosť pre kultúrne dedičstvo).

(ac)

Páčil sa vám článok?