Na Námestí slobody sa začína proces obnovy fontány Družba

8.11.2018
0

Zdroj: Magistrát Bratislava

Páčil sa vám článok?

Na bratislavskom Námestí slobody sa začína proces obnovy fontány Družba, ktorá je už dlhšie v nefunkčnom stave. Bratislavská samospráva na ňu vyčlenila 500.000 eur do návrhu rozpočtu mesta na rok 2019.

Na Námestí slobody momentálne prebieha druhá fáza revitalizácie. "V týchto dňoch sa v mieste bývalého schodiska buduje záhon zelene so šiestimi stromami, ktorý by mal byť ukončený do konca novembra, v závislosti od počasia," vyjadrila sa hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.
Okolo fontány už umiestnili oplotenie, keďže sa vo fontáne a jej okolí budú realizovať práce spojené s prípravou projektovej dokumentácie, najmä sondáže a prehliadky konštrukčných vrstiev bazénov fontány a technológie fontány.
Mesto očakáva, že pôjde o finančne, technicky a časovo náročnú opravu, ktorá je naplánovaná v priebehu budúceho roka. Pracuje sa však už na projektovej dokumentácii, ktorá určí spôsob rekonštrukcie.​

Hlavné mesto v súvislosti s revitalizáciou Námestia slobody podpísalo v máji 2017 zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, za ktorým stojí developer HB Reavis.
Obnova námestia je rozdelená na tri etapy. Prvá etapa v roku 2017 bola zameraná na čistotu, bezpečnosť, úpravu zelene a paralelne sa pripravovali podklady pre vyhlásenie architektonicko-urbanistickej súťaže. Druhá etapa sa začala vyhlásením verejnej súťaže na ideový urbanistický návrh Námestia slobody, ktorej víťazný návrh bol rozpracovaný do architektonickej štúdie, podľa ktorého sa revitalizácia námestia realizuje. V rámci druhej etapy mesto vysadilo trávniky, vybudovalo závlahový systém a workoutové ihrisko, vymenilo betónové povrchy, či vysadilo stromy. Poslednou etapou je obnova fontány Družba.

(tasr, bal)

Páčil sa vám článok?