Smrť Filipínca Henryho: Krutý a odsúdeniahodný čin, neskrýva rozhorčenie minister spravodlivosti

3.6.2018
0
Sviečky na mieste Henryho smrti

Zdroj: M. U.

Páčil sa vám článok?

Surové ubitie na smrť Filipínca Henryho v skorých ranných hodinách 26. mája na Obchodnej ulici v Bratislave, nenechalo chladným ani ministra spravodlivosti Gábora Gála. Verejnosť totiž šokovala správa, že pravdepodobného útočníka okresný prokurátor prepustil na slobodu.

„Ide o veľmi krutý a odsúdeniahodný čin,ktorý je potrebné expresne a poriadne vyšetriť aj z dôvodu vnímania slovenských justičných orgánov v zahraničí. Vítam preto aktivitu generálnej prokuratúry, ktorá iniciatívne bude nad prípadom vykonávať dohľad a viesť trestné stíhanie pre mimoriadne závažnú právnu kvalifikáciu. dôvod, prečo sa prokurátor nestotožnil s návrhom vyšetrovateľa si pozorne vypočujem a prípad budem sledovať,“ vyjadril sa k prípadu minister Gábor Gál.

Zdroj: TASR

Filipínca Henryho pred týždňom nadránom surovo dobil 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy (písali sme o ňom TU) po tom, čo sa cudzinec zastal obťažovaných žien. Juraj podľa svedkov Henryho najskôr zhodil na zem a následne pokračoval v kopancoch i do tela a hlavy muža ležiaceho v bezvedomí. Následne ho policajti na základe opisu svedkov zadržali. Krátko nato čelil obvineniu zo zločinu ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Verejnosť však šokovala informácia, že hoci cudzinec ležal v kritickom stave v nemocnici, prokurátor Juraja napriek návrhu polície do väzby nezobral. Henry z Filipín nakoniec vo štvrtok popoludní zomrel v ružinovskej nemocnici. Generálna prokuratúra následne rozhodla, že prípad si preberie krajská prokuratúra, pričom GP bude nad ním vykonávať dohľad.

Polícia však už informovala, že Juraja opäť zadržali. „Polícia včera (piatok, 1.6.) opätovne zadržala muža v súvislosti s tragickým prípadom smrti Filipínca v centre Bratislavy. Muž bol už predtým obvinený. Po smrti cudzinca bola právna kvalifikácia zmenená na obvinenie zo zabitia. Muž bol zadržaný už pred týždňom policajtmi priamo na mieste činu, avšak návrh vyšetrovateľa na vzatie do väzby nebol vtedy akceptovaný prokurátorom. Aj po druhom zadržaní je teraz na rade prokuratúra, ktorá rozhodne o tom, či zostane vo väzbe alebo nie," uvádzajú policajti.

Podľa najnovších informácií dnes krajský prokurátor podal žiadosť na väzobné stíhanie Juraja H., odobriť ju ešte musí súd.

(ms)

Páčil sa vám článok?