Centrum mesta ožije svätomartinskými oslavami

6.11.2017
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Začiatkom novembra 2017 už po desiatykrát ožije v hlavnom meste tradícia svätomartinských osláv. Svätomartinské dni, ktoré spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína, sa budú konať od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci.

Podujatie bude oslavou výsledkov práce bratislavských vinárov.  Ochutnávanie bratislavského mladého vína sa začne v piatok 10. novembra a potrvá do soboty 11. novembra na Primaciálnom námestí. „Oslavy mladého vína sú obľúbenými oslavami nielen vinárov, ale aj všetkých Bratislavčanov, ktorí majú radi víno. Ja osobne sa už veľmi teším a všetkých srdečne pozývam na Primaciálne námestie. Vôbec nepochybujem o tom, že aj tento ročník bude plný kvalitného a výborného vína,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.  

V piatok sa bude o 16.00 hodine konať požehnanie mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci, kde primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s bratislavským arcibiskupom Stanislavom Zvolenským požehnajú mladé vína z tohtoročnej úrody.  Aj tento rok sa budú v dňoch od 10. – 12. novembra konať tradičné Svätomartinské bohoslužby v Katedrále sv. Martina a chýbať nebudú ani obľúbené lampiónové sprievody, ktoré budú v sobotu 11. novembra na Rudnayovom námestí a v pondelok 13. novembra v areáli Bratislavského hradu.

V rámci Svätomartinských hodov na Rudnayovom námestí si pri Dóme sv. Martina môžete pochutiť nielen na varenom  víne, ale aj na rôznych špecialitách vrátane pečeného vola. Ten sa bude podávať na Rudnayovom námestí  v sobotu od 14.00 hod za symbolickú sumu. Výťažok z predaja poputuje na charitatívne účely.   

Svätomartinské dni spoločne pripravili hlavné mesto a mestská časť Staré Mesto v spolupráci s Bratislavskou arcidiecézou, eRko – Hnutím kresťanských spoločenstiev detí a Bibianou.

Zdroj: Magistrát

PODUJATIA SVÄTOMARTINSKÝCH DNÍ 2017:

HODY NA RUDNAYOVOM NÁMESTÍ

piatok - nedeľa, 10. – 12. novembra 2017, Rudnayovo námestie

Pečený vôl sa bude podávať na Rudnayovom námestí  v sobotu od 14.00 hod. za symbolickú cenu. Výťažok z predaja poputuje na charitatívne účely. V piatok o 18.15 hod. sa uskutoční slávnostné otvorenie Svätomartinských dní za prítomnosti arcibiskupa metropolitu Bratislavskej arcidiecézy, Mons. Stanislava Zvolenského. V sobotu sú pripravené aktivity aj pre deti – tvorivé dielne v Bibiane alebo bábkové divadlo v Gašparkove.

SVIATOK BRATISLAVSKÉHO MLADÉHO VÍNA

piatok - sobota, 10. – 11. novembra 2017, Primaciálne námestie

Od 12.00 hod. do 22.00 hod. ochutnávka mladých vín od bratislavských vinárov z Račianskeho vinohradníckeho spolku,  Nového Mesta, Vajnôr, ako aj vinárov z Devína, ktorí budú ponúkať aj tradičný a obľúbený „ríbezlák“.

V piatok 10. novembra o 16.00 hod. požehnanie mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci a kultúrny program na Primaciálnom námestí.

SVÄTOMARTINSKÉ BOHOSLUŽBY

v Katedrále sv. Martina v Bratislave, v dňoch 10. - 12. novembra 2017

piatok 10. novembra o 17.00 hod. svätá omša

sobota 11. novembra o 15.30 hod. svätá omša pre deti

sobota 11. novembra o 17.00 hod. svätá omša na sviatok sv. Martina

nedeľa 12. novembra o 10.30 hod. slávnostná svätá omša

SVÄTOMARTINSKÉ LAMPIÓNOVÉ SPRIEVODY

 V sobotu 11. novembra 2017 – ERko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí pozýva na Svätomartinské stretnutie, ktoré začne o 15.30 hod. sv. omšou pre deti v Dóme sv. Martina. Po nej bude scénka na Rudanyovom námestí Martin Tours a žobrák. A o cca 16.30 hod. pôjde lampiónový sprievod z Rudnayovho námestia cez Staré Mesto do Zichyho paláca, kde bude pre deti pripravený ďalší program. Obetným darom sú tento rok sladkosti pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.

 V pondelok 13. novembra 2017 od 17.00 hod. sa po trinástykrát uskutoční lampiónový sprievod v areáli Bratislavského hradu organizovaný Nemeckou školou Bratislava. Deti si ponesú vlastnoručne vytvorené lampióny, budú spievať piesne a kráčať za svätým Martinom na koni. Na mieste, kde najlepšie vidieť Dóm sv. Martina, celý sprievod zastane a zahrá sa scéna zo života sv. Martina: Ako sa sv. Martin podelí o svoj kabát s mrznúcim žobrákom. Miesto stretnutia je o 17.00 hod. pri hlavnom vchode na Bratislavský hrad. 

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?