Mrakodrap Eurovea Tower už dosiahol maximálnu výšku, v spodných bytoch už kladú parkety

1.12.2022
0

Zdroj: JTRE

Páčil sa vám článok?

Na streche prvého slovenského mrakodrapu Eurovea Tower zažali stavbári vianočný stromček. Obyvatelia bytov tu síce budú sláviť Vianoce až na budúci rok, avšak zástupcovia developera projektu J&T REAL ESTATE (JTRE), stavebných firiem a dodávateľov takto už teraz oslávili dokončenie hrubej stavby. Vianočný stromček prevzal úlohu glajchy, teda tradičného symbolu dosiahnutia hornej úrovne konštrukcie budovy.

Eurovea Tower dosiahla ďalší míľnik. Veľká časť koruny tvoriacej architektonický a kompozičný vrchol mrakodrapu už dosiahla definitívnu výšku 168 metrov. Viditeľná je tak už výsledná štíhla zaoblená zužujúca sa línia veže. K úplnému zhotoveniu najvyššej budovy na Slovensku ešte zostáva dokončiť korunu, fasádu na posledných piatich poschodiach a interiéry bytov. Kolaudácia je plánovaná na leto budúceho roka.

„Proces výstavby mrakodrapu je veľmi dynamický. Kým na prvých obytných poschodiach už kladieme parkety, hore ešte lejeme betón. Pri našich výškových budovách si už na to zvykáme a každou jednou sa učíme viac a viac,“ povedal pri slávnostnom prípitku pod vianočnou glajchou Ľuboš Kaštan, projektový manažér pokračovania Eurovea.

Zdroj: JTRE

„Ďakujem všetkým interným aj externým spolupracovníkom, vďaka ktorým sa podarilo dosiahnuť takú výnimočnú vec, ako je vytiahnutie prvého slovenského mrakodrapu na finálnu výšku. Iba vďaka ich úsiliu a výbornej koordinácii všetkých dodávok a prác sa to mohlo podariť,“ dodal výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Architekt Radoslav Grečmal z ateliéru GFI, ktorý stojí za návrhom projektu Eurovea 2, si spomenul na niektoré odmietavé reakcie pri prvej prezentácii mrakodrapu: „A teraz sme tu. Prajem všetkým, aby vám ostala táto perspektíva a nadhľad aj keď zídete dole, a keby ste ich náhodou stratili, vráťte sa sem.“

Marek Ščúry, riaditeľ oblasti Bratislava spoločnosti STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o., hlavného dodávateľa stavby, sa podelil o špecifiká a vychytávky tohto výnimočného projektu. Spomenul si na betonáž základovej dosky mrakodrapu, ktorá sa začala v piatok ráno a skončila sa v nedeľu poobede a na to ako o jednej v noci vykúpil snáď všetku kávu z neďalekého fastfoodu. „Mal som neuveriteľne dobrý pocit z toho, ako tu všetko fungovalo a zároveň som mal pocit, že tu vlastne tým chlapom len zavadziam. Pri betonáži som zažíval emócie ako na koncerte obľúbenej kapely. Ďakujem za možnosť byť súčasťou tohto projektu a investorovi želám odvahu stavať ešte vyššie,“ podelil sa o svoje emócie.

Zdroj: JTRE

„Každá, aj tá najväčšia stavba sa skladá z nespočetného množstva maličkostí, ktoré treba vykonať v správnom poradí. Som rád, že sa nám to zatiaľ darí a dosiahli sme konečnú výšku prvého slovenského mrakodrapu. Ostáva už len ďalších milión maličkostí, aby sme projekt dokončili do úrovne, ktorá je pri tejto stavbe právom očakávaná,“ pridal sa Kamil Baďo, riaditeľ spoločnosti Gleeds na Slovensku, zodpovednej za technický dozor.

Vytiahnutie stavby z úrovne terénu po vrchol trvalo 24 mesiacov. Po dokončení podzemnej časti a podnože s 15-metrovými nosnými stĺpmi v tvare V začali pribúdať štandardné poschodia tempom v priemere jedno každých 11 dní. Stavebné práce na celom pokračovaní komplexu Eurovea sa však začali už koncom roka 2019, začiatkom nasledujúceho roka sa začalo zakladanie stavby.

V máji 2020 bol vztýčený prvý zo 14 žeriavov, pričom hlavný žeriav pre mrakodrap postupne rástol s pribúdajúcimi poschodiami a koncom októbra tohto roka dosiahol úplnú výšku až 200,5 metra. Konštrukciu budovy ohraničujú masívna základová doska s hrúbkou až tri metre, ktorej betónovanie v septembri 2020 zabralo plné tri dni a noci, a jeden meter hrubá doska najvyššieho bytového 45. poschodia vybetónovaná v októbri 2022. Nad ňou bolo zhotovené ešte technické 46. poschodie.

Prvý slovenský mrakodrap prinesie štyri stovky rezidencií s praktickými dispozíciami s vysokými stropmi a kvalitným štandardom vybavenia. Každá rezidencia má terasu s neopakovateľným výhľadom na rôzne časti Bratislavy. Rezidenti budú mať k dispozícii vstupnú lobby s recepciou a vďaka prechodu do nákupného centra suchou nohou si dokážu všetko potrebné nakúpiť a vybaviť doslova na skok z domu. Predaných je takmer 90 percent bytov, zostávajúce sa dostanú do ponuky s dokončením výstavby.

Zdroj: JTRE

Okrem mrakodrapu tvoria projekt Eurovea 2 rozšírenie nákupného centra, rezidencie Riverside, administratívne budovy Pribinova X, Pribinova Y a podzemné garáže. Súčasťou výstavby v rámci mestskej štvrte Eurovea City pri Dunaji je aj predĺženie nábrežnej promenády, vybudovanie bulváru Pribinova s prípravou na električkovú trať a ďalšie nové verejné priestory, ihriská i športoviská.

Južné námestie pred mrakodrapom s výhľadom priamo na Dunaj oživí nové vizuálne dielo Octahedral Body od Viktora Freša, ktoré vybrala odborná porota spomedzi 25 návrhov českých a slovenských umelcov vo verejnej súťaži. 

(ts,ms)

Páčil sa vám článok?