Reštaurácia Planetka je nateraz záchranená. Majiteľ nám prezradil, čo sa presne stalo

7.10.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Ako sme vás v stredu informovali, v Ružinove museli zavrieť mimoriadne obľúbenú reštauráciu Planetka, ktorá sa nachádza v parku Ostredky. Majiteľ totiž nedokázal platiť desaťnásobné zvýšenie cien elektriny a poskytovateľ ho jednoducho odpojil. Vladimír Sirotka, ktorý vlastní celú budovu, nám priblížil, čo sa presne stalo. Dobrou správou je, že Planetka je opäť otvorená.

Ako sme sa dozvedeli, problém nezasiahol iba samotnú reštauráciu, ale od elektriny bola odpojená celá budova. Okrem reštaurácie, ktorú prevádzkuje syn pána Sirotku, sa tu nachádza deväť iných firiem. 

"Mali sme uzatvorenú zmluvu s SPP, ktorý nám dodával elektrinu od roku 2014. Bolo to 35 eur na jednu MWh. Z ničoho nič nám koncom júla napísali, že neevidujú s nami podpísanú zmluvu. A zároveň poslali novú zmluvu, kde už bolo deväťnásobné zvýšenie, teda okolo 300 eur," opísal nám začiatok problému majiteľ budovy. 

Zdroj: ms

​Majiteľ budovy pán Sirotka. 

Starú zmluvu sa im však podarilo nájsť a 3. augusta ju zaslali do SPP. "Aj sme sa ohradili, že ide o fatálne zvýšenie ceny, ktoré nevieme uhradiť. Dokonca nám poďakovali, že sme im starú zmluvu poslali, ale napriek tomu trvali na podpise novej. A keďže sme nedodržali lehotu osem dní na odpoveď, lebo sme odpovedali na dvanásty deň, pretože sme si robili prepočty, tak cena sa zvýšila už na desaťnásobok, presne na 349,70 eura. V praxi to pre nás znamenalo, že z 540 eur, ktoré sme platili len za elektrinu, to stúplo na 5400 eur mesačne," priblížil až neuveriteľný problém pán Sirotka a ukázal nám aj dokumenty, ktoré to potvrdzovali. 

Zdroj: ms

Planetka bola vo štvrtok dopoludnia ešte bez hostí

Vyššia cena by pritom nezasiahla iba reštauráciu, ale ďalších deväť firiem, ktoré v tejto budove sídlia. Nachádza sa tu napríklad kaderníctvo, masáže, spoločnosť bytového družstva, ktoré má v správe dvetisíc bytov.

"Tak sme požiadali generálneho riaditeľa SPP, aby cenu prehodnotil. Odpísal nám, že nemôže, pretože by to malo veľký dopad na ich ekonomiku a to si nemôžu dovoliť. A tak nám dávajú výpoveď, ktorá začala plynúť 1.9. a skončila 30.9. Opäť sme im písali, aby aspoň tú výpoveď odložili, pretože sa pripravujú opatrenia vlády na zastropovanie ceny. Teda že sme si vedomí, že budeme zrejme platiť vyššiu cenu, ale nech je to aspoň tá, ktorú určí vláda, " vysvetlil pán Sirotka.

Zdroj: ms

List, ktorým SPP oznámil odstúpenie od zmluvy.

SPP však na výpovedi trval a budovu jednoducho 4. októbra od elektriny odpojili. "Bez toho, aby aspoň prišli dovnútra a oznámili nám to, aby si ľudia mohli vypnúť počítače a podobne. Z bytového družstva mi volala pani, že sú samozrejme odpojení a potrebujú pri prevode bytov rôzne zmluvy a čísla a nevedia ich poskytnúť. Malo to naozaj veľký dopad. Masážny salón, ktorý sa tu nachádza, má 350 zákazníkov. Nám sa rušili akcie. Napríklad stretávka, svadba, dnes tu mal byť kar, všetko je zrušené," vysvetlil ešte včera Vladimír Sirotka. 

Zdroj: ms

Reštauráciu sa zatiaľ podarilo zachrániť. Tento nápis je zo štvrtka. 

Samozrejme hľadali náhradné riešenie, ale všetci poskytovatelia energií čakali na výsledok vládnych opatrení. SPP bol napríklad  ochotný uzatvoriť zmluvu na zvýšenú cenu, ale s 12-mesačnou viazanosťou. "Takže ak by sa aj prijalo zastropovanie ceny, my už by sme mali v zmluve na rok tú vysokú. Nakoniec sa nám podarilo zohnať dodávateľa, ktorý netrval na viazanosti. Takže sme problém dočasne vyriešili," s úľavou hovorí pán Sirotka. Reštaurácia tak nateraz opäť ožila, aká budúcnosť ju však čaká, je neisté. 

Oslovili sme i SPP. Jeho hovorca Ondrej Šebesta nám v podstate konštatovania pána Sirotku potvrdil.

"SPP nakupuje pre odberateľov v neregulovaných segmentoch (mimo domácnosti a malé podniky) elektrinu a plyn za trhové ceny, ktoré sú v súčasnosti niekoľkonásobne vyššie, ako tomu bolo pred rokom či dvoma a túto cenu musí, ako ktorýkoľvek iný dodávateľ, zohľadniť v cene pre odberateľa. SPP nemôže dodávať elektrinu a plyn pod náklady, keďže by to spoločnosti spôsobovalo stratu a navyše je takéto konanie zakázané z hľadiska ochrany hospodárskej súťaže a je trestným činom, " reagoval na naše otázky Šebesta. 

Zdroj: ms

"S každým zákazníkom komunikujeme individuálne, snažíme sa dôkladne analyzovať jeho potreby a uzavrieť taký zmluvný vzťah, ktorý zodpovedá jeho potrebám a zároveň odráža aktuálnu situáciu na európskom trhu s energiami, t.j. najmä niekoľkonásobné medziročné zvýšenie cien komodity. Pre porovnanie bola pre neregulovaných odberateľov cenníková cena elektriny v roku 2020 vo výške 64,90 eur/MWh a v súčasnosti je vo výške 519,70 eur/MWh," dodal. 

Zdroj: ms

​Reakcia SPP na žiadosť o pozastavenie výpovede.

Postup podniku v prípade Planetky obhajuje. "SPP s odberateľom komunikoval v dostatočnom predstihu pred odpojením. Uvedený odberateľ nepatrí do regulovaného segmentu, t.j. s regulovanou cenou a nie je malým podnikom, keďže jeho spotreba niekoľkonásobne prekračuje hranicu spotreby pre malý podnik stanovený legislatívou. V súlade s platnou zmluvou bola odberateľovi 21.7.2022 navrhnutá prolongácia zmluvy na 12 mesiacov s cenníkovou cenou, zohľadňujúcou aktuálnu cenu elektriny na trhu. SPP odberateľa informoval, že vzhľadom na vývoj cien elektriny na trhu nie je schopný dodávať za cenu dohodnutú v roku 2015, resp. 2017. Odberateľ ponuku neprijal a požadoval pôvodnú cenu, ktorá bola nižšia ako je regulovaná cena (na ktorú odberateľ nemal nárok). Uvedenú žiadosť SPP nemohol vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti akceptovať," argumentuje hovorca. 

Potvrdil aj to, že sa teda rozhodli Planetke zmluvu vypovedať a neskôr ju od elektriny aj odpojili.

Hostia zostali v šoku. Známa bratislavská reštaurácia musela zatvoriť svoje brány

AKTUALIZOVANÉ: Vo štvrtok sa podaril zvrat a majiteľ reštaurácie nám prezradil, že od tretej popoludní pravdepodobne opäť privítajú hostí. Čo sa presne stalo a ako sa nateraz podarilo reštauráciu pre Ružinovčanov zachrániť, vás budeme informovať v ďalšom článku. Patrí určite medzi najznámejšie a najobľúbenejšie reštaurácie v Ružinove. Hostia, ktori sa však dnes prichádzali najesť do reštaurácie Planetka v parku Ostredky, zostali nemilo zaskočení. Čakala ich zatvorená brána a dva vyvesené oznamy. Ešte v pondelok pritom reštaurácia zverejnila obedové menu na celý týždeň.

(ms) 

Páčil sa vám článok?