Sú nové stromy na Bajkalskej vysadené na správnom mieste? Pozrite sa, kadiaľ vedie horúcovod

19.12.2021
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Na frekventovanej Bajkalskej ulici pribudlo v posledných týždňoch množstvo nových stromov. „Iniciatíva Bratislavy 10 000 stromov sa mi páči, ale pokiaľ viem, v stredovom páse pod touto komunikáciou vedie na istom úseku horúcovod,“ upozornil náš čitateľ. O vyjadrenie sme požiadali Bratislavskú teplárenskú spoločnosť, ktorá nám poslala presnú mapku s rozvodmi potrubia. Ako to teda je?

Možno ste si aj vy všimli, že trávnatú plochu v strede rušnej Bajkalskej ulice oživili desiatky nových stromov. O zámere informoval bratislavský mestský poslanec Ján Buocik na sociálnej sieti ešte v novembri:  „Táto moja poslanecká priorita síce mala byť už minulý rok, ale pre komplikácie s inžinierskymi sieťami sa to posunulo. Pred tromi rokmi sa podarilo presadiť výmenu asfaltu a teraz pribudne 82 nových stromov. Hoci do Bajkalskej ústi nová R7mička, keď stromy vyrastú, môže byť príjemnou ulicou.“

Cieľom kampane zameranej na podporu zelene, ktorú spustil magistrát minulý rok, je vysadiť do roku 2022 desaťtisíc stromov. Iniciatívu mesta však v niektorých prípadoch komplikujú aj inžinierske siete pod povrchom. Výsadbe každého stromu preto predchádza dôkladné preverovanie, ktoré potvrdí, či je možné zasadiť ho práve na dané miesto. Ako je to s vedením horúcovodu na Bajkalskej?

Zdroj: ac

​Na Bajkalskej ulici pribudli desiatky nových stromov.

Podľa vyjadrenia Bratislavskej teplárenskej spoločnosti (BAT) sú obavy nášho čitateľa neopodstatnené. „V stredovom páse na Bajkalskej ulici v Bratislave sa okrem niekoľkých križovaní žiaden iný horúcovod nenachádza,“ uviedla pre banoviny.sk manažérka marketingu Andrea Devánová.

Na mapke s vyznačením trasovania horúcovodu však vidieť, že niekoľko metrov potrubia vedie aj pozdĺž stredového pásu ulice, konkrétne v úseku pred budovou Rosum. „Spomínaný úsek je súčasťou jedného z križovaní horúcovodu s Bajkalskou ulicou. Dĺžka vyznačenej križujúcej časti so zeleným pásom je približne 79 metrov,“ potvrdila Devánová.

Zdroj: BAT

​Horúcovod pred objektom Rosum - vyznačená časť pod zeleným pásom meria 79 m.

Ako sme sa presvedčili, aj v strede komunikácie pred objektom Rosum sú novo vysadené stromy, ale nie v úseku, pod ktorým vedie horúcovod. V tej časti je len trávnik a v okolí zopár starších drevín. „V trase horúcovodu, v rámci ochranného pásma, nie je dovolené sadiť napríklad stromy, ani umiestňovať žiadne stavby. Ochranné pásmo pri BTV potrubiach je 1 m od hrany izolácie horúcovodného potrubia na obidve strany, pri kanálových rozvodoch je ochranné pásmo 1 m od hrany kanála na obidve strany,“ zdôraznila marketingová manažérka BAT.

Zdroj: ac

​Úsek pred objektom Rosum

Pozrite si nasledujúce mapky s križovaniami horúcovodu v tejto lokalite. Červené čiary na nich znázorňujú horúcovodné rozvody, ktoré sú v majetku Bratislavskej teplárenskej, a. s.

1. Od križovatky ulíc Vajnorská - Bajkalská po križovatku Bajkalská - Junácka smerom k Dunaju sa nachádza jedno križovanie horúcovodu:

Zdroj: BAT

​2. Od križovatky ulíc Bajkalská - Trnavská po križovatku Bajkalská  - Drieňová prebieha horúcovod smerom k Dunaju po ľavej strane Bajkalskej, mimo stredového pásu komunikácie. Po križovatku Bajkalská - Drieňová  sa nachádzajú dve križovania horúcovodu s Bajkalskou ulicou:

Zdroj: BAT

​3. Od mimoúrovňového križovania Bajkalská ulica - Ružinovská ulica sa nachádzajú ďalšie dve križovania horúcovodu s Bajkalskou ulicou, na krátkom úseku prebieha horúcovod krajom komunikácie v zelenom páse:

Zdroj: BAT

Nových stromov, ktoré oživili Bajkalskú ulicu, vysadilo mesto viac ako 80. Podľa ďalšej informácie poslanca Buocika pribudli na tejto rušnej ulici nasledujúce druhy: čerešňa pílkatá (31 kusov), dub červený (10 kusov), hrabovec hrabolistý (23 kusov) a ginko dvojlaločné (18 kusov). Okrem výberu vhodnej lokality je rovnako dôležitá pravidelná starostlivosť minimálne tri roky po výsadbe. Náklady na výsadbovú a povýsadbovú starostlivosť o jeden strom vychádzajú podľa mesta na zhruba 700 eur. Mapu ďalších bratislavských stromov nájdete na webstránke 10000stromov.sk.

(ac)

Páčil sa vám článok?