Búranie napreduje: Už o pár dní zmiznú aj posledné zvyšky biznis centra Apollo 1

2.8.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Búracie práce už iba skeletu biznis centra Apollo 1 na Plynárenskej ulici v bratislavskom Ružinove sa chýlia ku koncu. Už o pár dní bude minulosťou aj torzo druhej budovy.

Hoci odstraňovanie stavby opusteného biznis centra pozastavila pandémia koronavírusu, ešte v máji práce obnovili. V priebehu júna celkom zmizla zo zemského povrchu prvá z budov centra a už o pár dní, ešte pravdepodobne v prvej polovici augusta čaká rovnaký osud aj druhú budovu.

Budovy rozoberajú za pomoci viacerých strojov. Obrovské bagre s dĺžkou ramena až 33 metrov po kúskoch rozhryzávajú jednotlivé podlažia a “menšie” bagre následne triedia suť. Špeciálne bagre s nožnicami majú na svojom ramene nainštalovanú aj vodnú trysku, ktorá priamo v mieste búrania kropí sutiny a tým znižuje prašnosť.

Zdroj: ms

​Budovy rozoberajú bagre s ramenom dlhým 33 metrov.

Z druhej budovy už taktiež stoja na mieste iba zvyšky a ako sme sa na vlastné oči presvedčili, búracie práce naplno napredovali aj počas soboty. "Apollo je už takmer celé rozobraté, aktuálne rozoberáme jednu z jeho posledných častí na rohu Prievozskej a Turčianskej ulice a zároveň pracujeme už aj na spevňovaní torketových stien stavebnej jamy. Tak ako aj doteraz, aj naďalej pracujeme s maximálnym dôrazom na bezpečnosť a komfort celého okolia," potvrdil nám náš dojem o konci búracích prác dnes developer.

Zdroj: ms

​Keď stojíte vedľa benzínovej pumpy, zvyšky budovy už ani nevidíte, zakryje ich strom. 

Problémy so statikou sa v biznis centre objavili v roku 2015. Budovu museli uzatvoriť a nájomcovia ju opustili. Hovorilo sa o výrazmom preťažení budovy a hoci sa najskôr uvažovalo o jej rekonštrukcii, nakoniec sa poškodenie ukázalo byť tak závažným, že sa rozhodlo o jej zbúraní. 

Zdroj: ms

​Rozoberajú sa už posledné zvyšky budovy pri Prievozskej, cestu preto zúžili.

Na stavebný úrad v Ružinove prišla žiadosť o asanáciu v septembri 2018, koncom januára 2019 úrad búracie povolenie.

Na mieste zbúranej stavby by mal vyrásť jej nástupca. “Nové Apollo splní tie najmodernejšie požiadavky na prácu s priestorom, prinesie zeleň aj cyklohub. Srdcom nového projektu bude átrium so zeleňou a stĺpovou kolonádou, ktoré je spolu s dobre prístupným, priestorným a technicky vybaveným cyklohubom a eventovým lobby nositeľom myšlienky aktívneho životného štýlu, profesionálnej interakcie a inšpirácie. Súčasťou Nového Apolla budú okrem prvotriednych kancelárií aj prevádzky poskytujúce služby miestnej komunite a rastúcim firmám,"  vysvetlila ešte v minulosti Country Marketing & PR Manager  HB Reavis Martina Jamrichová. 

(ms)

Páčil sa vám článok?