FOTO a VIDEO: Igor Matovič učil školákov, škôlkarom čítal rozprávku a naháňal Máriu Šofranko

1.6.2020
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Premiér Igor Matovič strávil Medzinárodný deň detí a zároveň otvorenie škôl aj medzi bratislavskými školákmi a škôlkarmi. S prvými si kreslil, druhým prečítal rozprávku. To však nebolo všetko.

Na návšteve Základnej školy ZŠ Ostredková v mestskej časti Ružinov prišla okrem premiéra Matoviča aj líderka kandidátky hnutia OĽaNO pedagogička Mária Šofranko a starosta Ružinova Martin Chren. V Ružinove dnes nastúpilo do základných a materských škôl viac ako 3 000 detí. "Ako darček k MDD je to, že sa deťom dnes otvorili školy a škôlky, ako jediná mestská časť sme kvôli bezpečnosti otestovali zdravotný stav učiteľov a všetkých pracovníkov škôl a škôlok," povedal Chren. Okrem toho podotkol, že veľký problém nielen v tejto mestskej časti je to, že majú oveľa viac detí ako dokážu prijať.

"Som veľmi rada, že si dnes našiel pán premiér spolu so starostom Martinom Chrenom a Máriou Šofranko v tejto hektickej dobe čas, aby s nami strávili čas. Svedčí to o tom, že deti sú naozaj dôležité pre celú spoločnosť," uviedla na dnešnom brífingu, ktorý sa konal v areáli školy ZŠ Ostredková riaditeľka školy Erika Drgoňová. 

Riaditeľka školy Erika Drgoňová:

Premiér Matovič s deťmi viedol diskusiu o tom, čím chú byť, keď vyrastú alebo či vedia, ako funguje práca premiéra a jeho kolegov na Úrade vlády. Potom si s ním nakreslili obľúbený obrázok a každý z nich dostal od neho na záver darček, aj v podobe rúška, ktorý premiér vlastnoručne podpísal.

FOTOGALÉRIA:

​Neskôr sa premiér presunul do neďalekej Materskej školy Haburská za menšími deťmi, kde sa im rozhodol na ich veľký deň prečítať populárnu rozprávku o Červenej čiapočke. Pri čítaní mu asistovala aj Mária Šofranko, rozprávku graficky znázorňovala. Mária Šofranko má s deťmi bohaté skúsenosti, keďže kedysi pôsobila ako učiteľka. Deti sedeli v hľadisku v povinných rozostupoch a pozorne premiéra "uja Igora" počúvali a keď sa v čítaní pomýlil, opravili ho. Ten, aby im priblížil dej, poslankyňu okolo detí ponaháňal.

Ako nás informovala riaditeľka materskej školy na Haburskej, túto škôlku navštevuje 118 detí, po opatreniach, keď vláda počty obmedzila, po pandémii ich dnes nastúpila približne polovica, iba 63 detí. "Môžeme mať maximálne 15 detí v triede, to sme, samozrejme, dodržali," hovorí riaditeľka.

Riaditeľka prezradila, že záujem rodičov dať deti do škôky značne prevýšil počet miest v škôlke, preto museli uprednostniť vybrané skupiny. "Záujem značne prevýšil ponuku, bohužiaľ, nemohli sme zobrať všetky deti," hovorí riaditeľka. Podľa jej slov uprednostnili detí rodičov pracujúcich v prvej línii, potom predškolákov i detí osamelých matiek.

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie