FOTO a VIDEO: Na Štrkoveckom jazere vás čaká mnoho príjemných prekvapení - aj nová labutia rodinka...

24.5.2020

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

Páčil sa vám článok?

Štrkovecké jazero patrí k vyhľadávaným miestam pre relax Bratislavčanov a to nielen obyvateľov Ružinova. Nakoľko je na vodnej ploche už niekoľko rokov zakázané kúpanie, tak sa tu celkom dobre darí vodnému vtáctvu. Dôkazom sú aj čerstvo vyliahnuté mláďatá labutí, ktoré sú už teraz novými miláčikmi všetkých ľudských návštevníkov...

"Vítame v Ružinove novú rodinku. Priatelia prosíme vás, naozaj ich nekŕmte a riaďte sa príspevkami FB stránky Štrkovecké jazero," napísali dnes ráno administrátori FB stránky Ružinov Pozitív, ktorá zverejnila niekoľko fotografií labutej rodinky so štyrmi mláďatami. 

Zdroj: FB Ružinov pozitív

Na spomínanej stránke sa nachádza upozornenie pre návštevníkov Štrkovca, aby labute ​nekŕmili pečivom ani chlebom, ktoré im skôr škodia. "Živíme sa vodnými i pobrežnými rastlinami, semenami (labute) a požierame hmyz, červy, slimáky, žaby i malé rybky (kačky). Rohlíky a chlebík si nechajte na strúhanku," uvádza sa tu spolu s vysvetlením, že z pečiva môžu mať vodné vtáky žalúdočné ťažkosti, spôsobuje im rôzne choroby a môže im spôsobiť smrť. Okrem toho pečivo znečisťuje vodu, vďaka čomu sa množia riasy a tie zase zabíjajú ryby, ktorými sa vtáctvo živí.  

"A rovnako chceme požiadali aj psíčkarov, aby sa pri venčení svojich miláčikov nepribližovali k labutiam. Je to ich územie na výchovu detí. Doprajte im prosím slobodu a pokoj," píše sa na stránke Štrkoveckého jazera. 

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

​"Labute, kačky a korytnačky majú na Štrkovci vynovený ostrovček vo svojom biotope. Po tom, čo sme vlani museli nainštalovať nový ostrov (lebo starý niekto poškodil a zlomil sa), sa na ňom žiaľ zeleň už dobre neuchytila. Tak sme teraz nechali odborníkov, aby si ho vzali do parády - a zvieratká už na ňom majú nový strom a upravený povrch. Ostrovček je aj trocha viac zatopený, aby sa im naň ľahšie vyliezalo. Som si takmer istý, že už veľmi skoro na ňom z bezpečnej vzdialenosti uvidíme aj malé labúťatá," napísal na sociálnu sieť starosta Ružinova Martin Chren.

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

​Snáď si nový umelý ostrov vodní vtáci či korytnačky zo Štrkovca obľúbia...

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

​Volavke, ktorá sa na Štrkovci bola pozrieť začiatkom mája, sa ostrovček celkom pozdával... 

Labutí pár mal pôvodne sedem vajec...

V polovici mája sem zavítal aj ďateľ - ošetrovateľ:

Ľudia môžu z brehu obdivovať aj túto kačaciu rodinku: 

(ars)

Páčil sa vám článok?