FOTO: Majú Bratislavčania záujem darovať použité, no stále funkčné veci?

25.1.2020
Páčil sa vám článok?

Novinka s názvom re-use centrum, ktorú mestská spoločnosť OLO plánuje spustiť v tomto roku, dá nepotrebným veciam druhú šancu. Všeličo dnes hádžeme do kontajnerov, hoci iným by ešte urobilo dobrú službu. Opätovné využitie (re-use) stále funkčných zbytočností by tiež výrazne znížilo množstvo odpadu. Vedeli ste, že jeden takýto „blšák“ už v Bratislave funguje? Zisťovali sme, aký je oň záujem.

Re-use centrá by sme mali v budúcnosti využívať na odloženie alebo kúpu použitých vecí namiesto ich vyhadzovania. Pri ich budovaní chce OLO začať posilnením obehovej ekonomiky na zberných dvoroch. „Už teraz, prostredníctvom zberného dvora na Starej Ivanskej ceste, preberáme od darcov veci určené na opätovné použitie. Cieľom je zintenzívniť komunikáciu v oblasti možností opätovného použitia, definovať spôsob odovzdania na ďalšie používanie a zahájiť kroky smerujúce k rozšíreniu existujúceho povolenia,“ informovala Bratislavské noviny Ing. Linda Golejová zo spoločnosti OLO.

Viac už prezradiť nechcela, o ďalšom postupe vraj budú priebežne informovať prostredníctvom tlačových správ. Pozreli sme sa teda na to, ako funguje ten terajší „blšák“ v zbernom dvore OLO na Starej Ivanskej ceste. Čo všetko tam darcovia prinášajú a aký je o použité predmety záujem?

Zatiaľ môžeme len darovať
Pracovník zberného dvora nás ochotne zaviedol k skladu - veľkému žltému uzatváraciemu kontajneru s číslom 550, umiestnenému v zadnej časti areálu. Na jeho dverách bolo výrazné označenie Daj­me veciam druhý život. Odomkol ich, no nedali sa úpl­ne otvoriť, bránil tomu betónový múrik, kontajner bol pri ňom postavený príliš blízko. A keď sme nazreli dnu, boli sme sklamaní: v poloprázdnom kontajneri - sklade bolo len niekoľko stoličiek, jedna drevená vešiaková stena, zrolovaný koberec a keramický krčah na zemi.

Zdroj: Marián Dekan

​Darcovia sem zatiaľ veľmi nechodia, asi by to chcelo lepšiu propagáciu. Tým skôr, že do zberného dvora na Starej Ivanskej ceste môžu nosiť nepotrebné veci všetci Bratislavčania. Možno by pomohlo, keby bol kontajner vpredu, kde by si ho ľudia skôr všimli a inšpirovali sa.

Kam idú darované veci? „Všetky sú určené výlučne pre charitu,“ pripomenul zamestnanec, ako však priznal, tá o odložené predmety veľký záujem neprejavuje.

Podľa informácie na webstránke spoločnosti OLO sa darované veci ponúkajú charitatívnym organizáciám v Bratislave dvakrát ročne, na jar a na jeseň – prvé z nich si odniesli ubytovne Fortuna a Kopčany. No v prípade, že by ani jedna záujem neprejavila, pôjdu na štandardnú recykláciu.

Zdroj: Marián Dekan

​Darovať však nemôžete hocičo, čo už doma nechcete. Preberajú len interiérové dvere, police, skrinky, postele bez matracov, nečalúnený nábytok, obrazy, dekorácie, kvetináč a tiež použité knihy (tie sa však pri dlhšom skladovaní často znehodnotia). Postup pri darovaní je jednoduchý, veci na opätovné použitie odovzdáte v zbernom dvore a vyplníte krátky formulár darcu. Po prípadných drobných úpravách a očistení z nich môžu mať osoh zatiaľ iba ľudia núdzi.
Budúce re-use centrá, ktoré plánuje OLO, však budú slúžiť všetkým záujemcom. Prvé pilotné sa má spustiť tomto roku.

(ac), Foto: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?