Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne pokračuje podľa harmonogramu

23.1.2020
Jurkovičova tepláreň

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že počas rekonštrukcie bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky (NKP), narazil developer miestami na výraznejšie poškodenia pamiatky, ako očakával, samotné práce to zdržalo len minimálne. Projekt je tak naďalej stále v harmonograme a ukončenie prác sa očakáva koncom leta.

"Termín plánovaného dokončenia prác je odhadovaný na koniec letných mesiacov tohto roka, následne bude podaná žiadosť o kolaudáciu. Koncom tohto roka by tepláreň mala privítať svojich prvých nájomcov, rovnako tak aj verejnosť," uviedla pre TASR Lenka Vargová zo spoločnosti Penta Investments.

Dokončená je v súčasnosti obnova najvýznamnejšej časti fasády, teda rezného muriva a čaká sa na inštaláciu okien. Vo výstavbe sú momentálne nosné železobetónové a oceľové konštrukcie, rovnako ako skelet pre budúcu vstavbu, ktorého dokončenie sa predpokladá v priebehu februára. Vo vnútri budovy je osadený zároveň vežový žeriav. "Strecha je momentálne otvorená, jej uzavretie je naplánované v priebehu marca," doplnila Vargová s tým, že náklady sú zatiaľ v súlade s plánovaným rozpočtom. Dosiahnuť by mal 11 miliónov eur.

Koncept Jurkovičovej teplárne je podľa developera od začiatku koncipovaný tak, aby bola zachovaná unikátna atmosféra priestoru a sprístupnená verejnosti. "Na prízemí v hlavnej hale zabezpečí kultúrnu zložku spojenie galérie umenia s kaviarenskou časťou, prednáškové auditórium a zážitková reštaurácia. Na vyšších podlažiach vytvoríme pracovný priestor," poznamenal Ján Bryndza, riaditeľ oddelenia leasingu v Penta Real Estate Slovensko s tým, že priestor už pozná prvých nájomcov.

Rekonštruovaná Jurkovičova tepláreň je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park s mestským parkom od svetoznámej architektky Zahy Hadid, ktorý vyrastá v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova. Vo výstavbe sú prvé tri zo štyroch rezidenčných veží. Pribudnúť tiež majú dve kancelárske budovy. Súčasťou projektu bude aj nový multifunkčný verejný park s rozlohou viac ako 30.000 štvorcových metrov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?