VIDEO: Ochranári sa snažia o odchyt agresívnych husí z bratislavských jazier, ale zatiaľ s nimi majú bilanciu 1:7

23.1.2020

Zdroj: FB J.H.

Páčil sa vám článok?

Húska štíhla je inváznym, nepôvodným druhom husi, ktorý môže predstavovať ohrozenie pre pôvodné druhy vodného vtáctva na Slovensku. Má tendenciu správať sa teritoriálne a agresívne vyháňať ostatné vtáky z územia, v ktorom sa vyskytuje. Momentálne títo agresívni agresori okupujú Kuchajdu a Štrkovecké jazero. Pokusy o ich odchyt nedopadli pre ochranárov dobre. Z ôsmich pokusov sa im zatiaľ podaril len jeden...

"Tento týždeň sa tímu mojej kolegyne podaril odchyt samice Húsky štíhlej z Kuchajdy. Išlo o krívajúceho jedinca. Odchyt sa podaril po troch hodinách, pomocou krmiva a sedatív, aj s využitím okolnosti, že kvôli zamrznutému jazeru húska chodila len pri brehu a nemohla ujsť do vody. Ďalšie jedince sa budú odchytávať postupne, začiatkom budúceho týždňa. Húsku absolvovali veterinárne vyšetrenia, pri ktorých sa zistilo, že nohu mala prestrelenú. Pravdepodobne ju teda čaká ešte nejaká liečba a potom rehabilitácia, prípadne trvalý pobyt v zajatí, asi v niektorej zo zoologických záhrad. Tie však v súčasnosti zverstvo neberú, nakoľko sa na Slovensku objavila vtáčia chrípka," povedal pre Bratislavské noviny Samuel Pačenovský - zoológ Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Dunajské luhy.   

Húsky vyháňali kačice od vody, lebo jazero pokladali za svoje teritórium:

Štátna ochrana prírody sa preto viac než päť mesiacov pokúša o odchyt agresívnych vtákov žijúcich na Kuchajde a Štrkovci. Tam sa totiž presťahovali mláďatá húsok štíhlych, ktoré verejnosť volá aj egyptské. Všetky predošlé pokusy dopadli neúspešne. „Keďže sa husi nachádzajú v meste, nemôžeme po nich strieľať. Odchyt je však komplikovaný. Tento druh husí je veľmi agilný. Behajú rýchlo a vedia veľmi dobre aj lietať,“ vysvetľuje Pačenovský. 

„Najsľubnejší pokus sme uskutočnili v čase, keď starší pár aj s mláďatami hniezdil na Kuchajde. Do potravy sme im podali anestetiká, ktoré husi mierne utlmili. Pokus nám však prekazila pani, ktorá nám začala brániť v odchyte. Kým nám v odchyte prestala brániť, husi sa celkom prebrali a utiekli,“ dodal zoológ, ktorého kolegyňa Jana Schvarzová pre Bratislavské noviny uviedla, že v odchyte húsok štíhlych budú ochranári ešte v januári pokračovať. V Rakúsku či Nemecku ich strieľajú, ale na Slovensku by sa mohli použiť maximálne uspávacie šípky. Ani tie však neboli pri predchádzajúcich pokusoch o odchyt použité, pretože ochranári nechceli riskovať, že by v prípade nezasiahnutia húsky spadla takáto šípka do vody, kde by na ňu niekto mohol stúpiť. 

(ars)

Páčil sa vám článok?