Ďalšia tragédia na Štrkoveckom jazere: Zostali už len dve labute!

24.7.2019
0

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

Páčil sa vám článok?

Tragédia labutej rodiny na Štrkoveckom jazere nemá koniec. Tisíce Bratislavčanov denne na sociálnej sieti sledovali príspevky Ružinovčanky Janky, ktorá po uhynutí matky labute a potom mláďaťa prevzala zodpovednosť a sama sa o labutiu rodinu denne starala. Kŕmila otca labuť a dve mláďatá niekoľkokrát denne, aby prežili. Bohužiaľ, dnes zomrelo ďalšie mláďa (na fotografii).

Smutný príbeh labutej rodiny na Štrkoveckom jazere sa začal písať, keď krátko po vyhliadnutí troch mladých labutí sa matka labuť udusila plastom na brehu jazera. Ružinovčanka Janka na sociálnej sieti vyzývala ľudí, aby nenechávali žiadne drobné plasty v okolí jazera.

Mláďatko labute dnes ráno pár hodín pred smrťou, o pol štvrtej popoludní umrelo:

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

​Labutí otec na pár dní prevzal rolu matky a vzorne sa o mladé staral. Potom ho na určitý čas zlomilo uhynutie mláďaťa. Pitva nakoniec potvrdila, že ho napadla kuna. Ružinovčanka Janka boj o život labutí nevzdávala a denne kŕmila mladé labute, kým otec labuť bol voči okoliu apatický. Nakoniec sa z najhoršieho dostal. Mnohí denne obdivovali túto trojčlennú labutiu rodinu. Dnes však prišiel ďalší šok. Zahynula mladá labuť, ktorá už mala meno Luna. 

Pre Janku, ktorá prevzala zodpovednosť za život tejto labutej rodiny to nie je vôbec ľahké. „Nebola na pitve. Možno zahynula z dôvodu stresu z napadnutia psom a možno z dôvodu baktérie,“ napísala nám smutná Janka. Ide o baktériu, ktorá vzniká z potravy v jazere a v teple sa rýchlo premnoží a labute, či kačky na ňu zomierajú. Potrava sa do jazera mohla dostať kŕmením labutí pečivom, či rybármi. 

Otec ešte s dvoma mláďatámi:

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

​Na sociálnej sieti viackrát Ružinovčanka apelovala, aby ľudia nehádzali labutiam a kačkám pečivo alebo chlieb. Rovnako prosila a viackrát natočila nezodpovedných psíčkarov, ktorí bez vôdzky púšťali psov k vode a prišlo k viacerým stretom s labuťami.

(lb) 

Páčil sa vám článok?