FOTO: Krásne! Labutí otec chráni mláďatá po uhynutí matky

26.5.2019
0

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Páčil sa vám článok?

Dojímavé a smutné zároveň. Vo štvrtok sa jej vyliahli mláďatá a v piatok sa krásna labuť udusila plastom, ktorý našla a prehltla na brehu Štrkoveckého jazera. Okamžite ju previezli na pitvu k veterinárovi. Mláďatá naďalej zostali na jazere.

Ak ste cez víkend využili krásne počasie a išli sa okolo jazera prejsť, určite ste si všimli mláďatá a labuť – otca, ktorý celý čas nespustil z malých labutí oči. Starosta Ružinova Martin Chren ich počas víkendu odfotil a napísal, že labuť otec sa naozaj o mladé stará poctivo.

„Niektoré zvieratá akoby mal viac empatie, ako niektorí ľudia,“ napísal k dojímavým fotkám. Zároveň prosí všetkých, ktorí sa rozhodnú ísť pozrieť a pokochať sa pohľadom na labute, aby ich nekŕmili a skúsili plast alebo iný odpad zo zeme zdvihnúť a hodiť ich do najbližšieho koša. „Ak by každý z nás návštevníkov upratal len jeden kus odpadu, zajtra je tu úplne čisto,“ myslí si starosta Ružinova.

FOTOGALÉRIA:

Podľa Wikipédie labute v  3. až 4. roku života vytvárajú trvalé páry. Na vodných plochách stavajú od konca apríla a v máji veľké hniezda. Samec prináša materiál a samica stavia. Počas svadobných hier plávajú spolu s ohnutým krkom a nadvihnutými krídlami, samec ponára hlavu do vody a špliecha na seba vodu. Na 1 - 9 zelenkastých vajciach sedí iba samica. Samec stráži a keď sa samica vzdiali a zakryje vajcia páperím, samec si sadá na hniezdo. Nezohrieva však vajcia, lebo ich ani neodkryje. Inkubácia trvá 35 dní. Po vyliahnutí a obschnutí sa mláďatá pripoja k rodičom a plávajú s nimi. Večer sa vracajú na hniezdo a cez deň hľadajú úkryt pod krídlami a na chrbte samice. Labute sú partnerovi verné celý život.

(lb)

Páčil sa vám článok?