VIDEO a FOTO: Takto vyzerá biznis s chudobou v Bratislave: Fakty, o ktorých ste netušili!

16.5.2019
0
Ubytovňa na Mlynských luhoch

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Sú ich desiatky, fungujú celé roky, no až do tragického požiaru na Mlynských luhoch v Ružinove asi len málokto tušil, akou pascou sa môžu stať pre svojich obyvateľov. Mnohé komerčné ubytovne v Bratislave sú totiž v otrasnom stave nielen z hľadiska hygieny, ale najmä bezpečnosti.

Aj pracovníci magistrátu na zhorenisku krútili hlavou – ako je možné, že v mestskom prostredí funguje takýto objekt? Nájomných bytov pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť vlastné bývanie, však v Bratislave takmer niet a oni sú radi, že nemusia na ulicu. Čo teda s tým?

Hneď po tragickom požiari v Ružinove, ktorý vypukol 25. apríla, magistrát pristúpil ku koordinácii všetkých možných opatrení. Zvolali dve krízové koordinačné stretnutia, na ktoré pozvali aj zástupcov Ružinova. Zapojili tiež mestskú políciu, oslovili mimovládne organizácie aj tím krízovej intervencie. „Vďaka tomu sa podarilo zvládnuť situáciu počas víkendu, keďže viacerí ľudia sa vracajú na zhorenisko,“ informoval hovorca magistrátu Peter Bubla.

Samozrejme, riešiť len krízovú situáciu ľudí zo zhoreniska by bolo málo. Už pár hodín po tragédii magistrát avizoval, že bude iniciovať rokovania za jedným stolom s inšpektorátom práce, hasičmi, hygienikmi či stavebnými úradmi, aby komerčné ubytovne prešli podrobnou kontrolou. „Aj keď mesto priamo nemá kompetenciu konať proti prevádzkovateľom takýchto ubytovní, chceme sa zasadiť o komplexnú kontrolu podobných zariadení v Bratislave, ktoré sú často zanedbávané, v zlom technickom stave a bez vyhovujúcich hygienických štandardov,“ spresnil hovorca.

FOTOGALÉRIA:

​Prvé rokovanie sa uskutočnilo pred pár dňami. Výsledok: treba vytvoriť spoločnú pracovnú skupinu a tiež spoločnú databázu takýchto zariadení - aj na jej základe sa budú môcť spustiť koordinované plošné kontroly týchto zariadení. No nestačí ich len kontrolovať. Zároveň treba dať ľuďom v sociálnej tiesni reálnu šancu, že sa môžu dostať k bytu s nekomerčným nájomným, ktoré dokážu utiahnuť.

Premrštené ceny, ktoré si pýtajú mnohí prevádzkovatelia komerčných ubytovní, sú ozaj paradoxom: len za jedno lôžko v malej izbe a v zlých podmienkach sa často platí 140 až 200 eur. Aj preto sa tento biznis označuje ako „biznis s chudobou“. Kto nechce skončiť na ulici, platí...
Ako to na Mlynských luhoch vyzeralo takmer tri týždne po požiari? Miesto pôsobí desivo, no život tam funguje. Vedľa zhoreniska je totiž ďalší neporušený objekt, v ktorom býva približne 35 ľudí. Videli sme, ako niekoľkí z nich svorne upratovali, čistili podlahy a steny od nánosov dymu. A keď sme sa pýtali, či tam chcú zostať, všetci sa zhodli: „Nikam inam by sme nešli, toto je náš domov.“

Poznámka: Do redakčnej uzávierky nebola známa príčina požiaru ubytovne na Mlynských luhoch. Tragédiu, pri ktorej zomreli traja ľudia, polícia stále vyšetruje.

(ac, md)

Páčil sa vám článok?