V Prievoze zrezali topole pri škôlke: Obyvatelia chcú vedieť prečo

28.12.2018
0

Zdroj: fb Ružinovské Echo

Páčil sa vám článok?

Zrezanie topoľov pri škôlke na Šťastnej ulici v Prievoze vyvolalo kontroverzné reakcie. Aká bola teda skutočná príčina ich odstránenia?

Ako prvá na situáciu upozornila pani Darina prostredníctvom facebookovej stránky Ružinovské echo: ,,Dobré ráno Prievozčania, práve teraz nám zrezali posledné topole na Šťastnej ul. v škôlke. To je ale brutalita, neskutočná odvaha zničiť niečo tak veľké, majestátne, zdravé a osožné. Je to tu prázdne, kde budú hniezdiť všetky tie vtáky, ktoré tu žili? Už sa bojím tej jari. Namiesto toho pribudnú desiatky áut čo budú voziť deti do škôlky, pretože sa má zväčšiť. Prievoz bude nakoniec predsa len pohltený Ružinovom, zmizne z mapy," napísala.

Pán Michal H. má na odstránenie stromov však iný názor: ,,Topole sú snáď najnáchylnejšie na lámanie konárov, ba aj celých stromov, nehovoriac o tom, že produkujú kvantum bordelu v sezóne, ktorý na seba viaže všetky alergény čo po ceste stretne a komplikuje veľa ľuďom život. Ak sa namiesto nich vysadia normálne stromy, je dobré, že išli preč," vysvetlil.

,,Bohužiaľ, najviac sa na topole sťažovali obyvatelia okolitých domov (padajúce konáre, listy, alergie). Preto išli prvé topole, na druhej strane dvora, dole už pred rokom. Takže sa treba poďakovať susedom, ktorí písali sťažnosti," ozrejmil predmetnú situáciu pán Michal S. a doplnil ho aj pán Ján: ,,O tomto výrube sa hovorí už dlho, pani riaditeľka škôlky o výrub žiadala už dávno, konáre padali do záhrady škôlky, aj na pieskovisko. Doteraz sa na to nikdy nenašlo dosť peňazí. Skôr ma zaujíma, akým typom stromov sa topole nahradia."

"Išlo hlavne o bezpečnosť detí nakoľko sa dosť často lámali konáre..." myslí si pán Ladislav.

,,Ja si myslím, že tak ako treba oceniť jedinečnosť živej bytosti, tak treba zachovať aj jedinečnosť prostredia, v ktorom žijeme. Som už staršia ako mladšia a preto si veľmi vážim všetko krásne okolo seba , ale i na tejto planéte, " dodala pani Darina, ktorá konverzáciu ako prvá iniciovala.

Banoviny.sk sa obrátili aj na Dominiku Dvorákovú z Útvaru pre styk s verejnosťou z kancelárie starostu Ružinova Martina Chrena, aby sa k celej situácii vyjadrili a vysvetlili, prečo teda tento výrub prebehol: „Výrub bol povolený z bezpečnostných dôvodov a na základe odborného posudku. Samozrejme, obyvatelia z okolia o stromy neprídu, súčasťou rozhodnutia je aj požiadavka na náhradnú výsadbu.“ dodala.

(bal)

Páčil sa vám článok?