Cyklovýlet lepší ako tablet: Tipy na trasy, ktoré si užijú aj lenivejšie deti

3.7.2021

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

Ak ste počas pandemického školského roka trpeli, koľko hodín vaše ratolesti trávili pri počítači a po skončení online vyučovania brali ešte do ruky tablet, tak teraz je správny čas na zmenu. Vezmite ich na bicykel, máme tipy na cyklovýlety, ktoré zvládnu aj menšie či lenivejšie deti.

Na bicykli nemusíte zdolávať rekordy v rýchlosti šliapania do pedálov či náročnosti trasy, aby ste si jazdu užili. V Bratislave a blízkom okolí je veľa zaujímavých a príjemných cyklotrás, ktoré oceníte so svojimi prázdninujúcimi ratolesťami aj pri pohodovejšom tempe.

Určite medzi ne patrí cesta od hradu Devín až po Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi, pri ktorom je veľké trávnaté ihrisko, nechýbajú ani preliezky. Tesne pred vstupom na most po pravej strane zase nájdete Tarzániu, kde si môžete s deťmi vyskúšať lezenie po lanách zavesených na stromoch. 

Zdroj: Bratislava Tourist Board

V Devínskej Novej Vsi sa môžete zastaviť aj v prírodnej galérii Šrot Park.

Obľúbená a nenáročná je tiež trasa po dunajskej hrádzi, ktorou sa z Petržalky dostanete k jazeru v Rusovciach, kde sa môžete osviežiť a ak máte chuť a vládzete, pokračovať ďalej až do Čunova. Priamo na hladine Dunaja je reštaurácia s gril barom na terase, môžete si tu tiež zajazdiť na paddleboarde, na vodnom skútri či lyžiach alebo odložiť bicykel a vydať sa motorovým člnom na výletnú plavbu do niektorého z dunajských ramien.

Ak sa vyberiete po petržalskej hrádzi na opačnú stranu, smerom k malému hraničnému priechodu Berg, odbočte pod Mostom Lafranconi na cestičku vpravo, kúsok od nej objavíte nádherné malé dunajské pláže. Odvážte sa vojsť do vody, je síce oveľa chladnejšia ako na Draždiaku či na Kuchajde, kvalitou však podľa zistení hygienikov vyhovuje.  

Zdroj: ac

​Relax na dunajskej pláži neďaleko Mosta Lafranconi.

V prípade, že máte radi kopce, vyberte sa cez Devínsku Kobylu do Devína alebo zo Železnej studničky až na Biely kríž. Trasa je náročnejšia, najmä „stupák“ v úseku pred Bielym krížom - kým vyšliapete hore, zapotíte sa asi polhodinu, mnohé deti to však zvládajú lepšie ako dospelí. Samozrejme, v lesoparku nad Bratislavou je oveľa viac zaujímavých cyklotrás rôznej náročnosti.

Zdroj: ac

​V bratislavskom lesoparku je veľa cyklotrás rôznej náročnosti.

Pripomeňme ešte dva tipy bratislavského cyklokoordinátora Tomáša Peciara, ktoré nám poslal na jar, keď sa rozbiehala cyklistická sezóna. Medzi najobľúbenejšie trasy radí Dúbravskú radiálu R11, smerujúcu z Rybného námestia v centre mesta po nábreží cez nadchod pri Botanickej záhrade a cez Líščie Nivy až do parku SNP. Ďalšou je slovnaftská strana hrádze - vyberte sa po Malodunajskej radiále R27, ktorá sa začína od Šafárikovho námestia a pokračuje cez Pálenisko až do Hamuliakova. Odtiaľ vás kompa prevezie do Čunova a vrátite sa späť po petržalskej hrádzi. Tento okruh je podľa Tomáša Peciara veľmi obľúbený a výškovo nenáročný.
(bn)

Páčil sa vám článok?