Ruch v račianskych vinohradoch: Mesto buduje asfaltku k miestu, kde developer postaví bytové domy

15.2.2023
0

Zdroj: KB

Páčil sa vám článok?

V donedávna tichej lokalite bratislavskej Rače začína byť rušno, medzi vinohradmi sa pred pár dňami objavili bagre. Hlavné mesto už začalo s výstavbou cesty, ktorá povedie k plánovanému novému bytovému súboru Dolný Slanec, žiaľ, tesne popri detskom ihrisku. Nespokojní miestni chystajú na štvrtok stretnutie, aby sa dohodli, ako ďalej v tomto dlhoročnom spore.

Ľuďom z Malokrasňanskej ulice sa nepáči, že nová asfaltka medzi vinohradmi, ktorá spojí Horskú ulicu nad nimi a Račiansku pod nimi, pôjde len asi dva metre od ich domu a detského ihriska. „Nemá to byť tichá ulica, po ktorej prejde auto raz za čas, ale obojsmerná komunikácia, kde má jazdiť aj MHD. A na ňu má nadviazať výstavba obytného súboru Dolný Slanec s jedenástimi domami. To bude začiatok konca tunajších vinohradov,“ vysvetľoval nám pred časom Radoslav Čarský, obyvateľ Malých Krasňan.

Spor miestnych s úradmi sa ťahá siedmy rok, prípad sa dostal až na Najvyšší súd. Nová komunikácia má síce právoplatné stavebné povolenie, no starosta Rače Michal Drotován, ktorého sme oslovili v tejto súvislosti, konštatoval rozpor s územným plánom. „Môj osobný názor je, že funkčný kód vinice neumožňuje budovať inú komunikáciu ako pre obsluhu funkčnej plochy viníc. Hlavné mesto ako garant výkladu územného plánu, a tiež stavebník predmetnej komunikácie to vidí opačne - podľa neho je príslušná, právoplatným územným rozhodnutím umiestnená cesta v súlade s územným plánom. Súlad s územným plánom je vec, ktorá sa pri výstavbe rieši v územnom, a nie stavebnom konaní,“ uviedol starosta pre banoviny.sk ešte v júni 2021.

Zdroj: KB

​So stavbou cesty začalo mesto pred pár dňami.

V tom čase tiež podotkol, že v súvislosti s novou komunikáciou mestská časť ako účastník konania žiadala hlavné mesto vybudovať ochranný plot pri ihrisku, a tiež zvýšený priechod pre chodcov, no na odpoveď stále čakajú. Dnes nás už informoval, že s požiadavkou na zvýšenie bezpečnosti uspeli: „Mestská časť Bratislava-Rača bola v konaní jediná, ktorá dané žiadala. Na základe dohody s investorom stavby boli oba objekty zapracované, a teda sú súčasťou stavby.“

Magistrát v stanovisku pre banoviny.sk vysvetlil, že nová cesta  nemá dostať do územia ďalšie developerské projekty, zámerom je obslúžiť existujúcu zástavbu v lokalite a nový obytný súbor Dolný Slanec, kde vznikne 220 bytov. V súvislosti s týmto projektom, za ktorým je štúdio Vallo&Sadovsky Architects, zároveň uviedol: „Predmetný obytný súbor je navrhnutý v území, pre ktoré je podľa Územného plánu Bratislavy stanovené funkčné využitie málopodlažná zástavba obytného územia. Nejde o vinohrad, ide o ostatnú plochu, ktorú je možné zastavať.“

Zdroj: Matúš Husár

Foto z júna 2021: ​​Rušná cesta pôjde asi 2 metre popri bytovke a detskom ihrisku.

Obyvatelia lokality upozorňujú aj na ďalšie problémy súvisiace s novou komunikáciou. Napríklad, že po vybudovaní asfaltky hrozia záplavy, kým vinohrady dokážu vodu zadržať. Členovia OZ Malé Krasňany riešia kauzu od roku 2017 a sú za tým desiatky „človeko-hodín“ týždenne a tisíce eur vynaložených najmä na súdne spory, odvolania a pripomienkové konania. Ako sme sa dozvedeli, na štvrtok 16. februára chystajú k výstavbe cesty stretnutie – príde naň aj starosta?

„Investor stavby Dolný Slanec prejavil záujem o stretnutie s príslušným občianskym združením, aktuálne ide o možnú dohodu týchto dvoch strán. Obe strany ma, predpokladám, budú následne informovať, či prišlo k nejakej dohode, takže na stretnutí osobne nebudem. Napriek tomu, že aktuálne mám zlomenú nohu, som však minulý piatok bol osobne na obhliadke danej stavby,“ povedal nám Michal Drotován.

(ac, kb)

Páčil sa vám článok?