VIZUALIZÁCIA: Spustnutú horáreň na Peknej ceste obnovia, bude slúžiť verejnosti

21.7.2020
0

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy pripravujú obnovu jednej z budov v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste – budovy pôvodnej horárne. Bývalá horáreň bude slúžiť verejnosti ako pavilón na trávenie voľného času s grilovaním či ochutnávkou vína, rovnako bude zázemím pre ľudí vyrážajúcich do mestských lesov za turistikou či na bicykloch.

Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave pripravili štúdiu a projektovú dokumentáciu pre úpravu horárne a okolia v priestore bývalých muničných skladov na Peknej ceste v Krasňanoch.

Z pôvodnej horárne (na úvodnej foto) sa dodnes zachovali klenbové priestory polo-zapustenej pivnice, ktoré však vôbec nie sú využívané napriek tomu, že ich okolie navštevujú stovky Bratislavčanov, ktorí trávia voľný čas v mestských lesoch.

Ako banoviny.sk informovala Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu, úprava, ktorá sa má začať realizovať ešte v tomto roku, ráta s úplným zachovaním pôvodných priestorov polo-zapustenej pivnice horárne, bude zabezpečená sanácia muriva a podláh, aj doplnené osvetlenie, aby priestory mohli byť prístupné ľuďom.

Terajšia pivnica bude tvoriť podnož novo-navrhovaného priestoru pre centrálne umiestnený grilovací altánok. Prekrytie priestoru v tvare sedlovej strechy odkazuje na pôvodný vzhľad budovy.

Niekdajšia horáreň je z prelomu 19. a 20. storočia, neskôr ju vo funkcii nahradila nová horáreň, a budova pôvodnej bola začlenená medzi budovy areálu muničných skladov.

„Kľúčom návrhu bolo vyzdvihnutie pôvodného genia loci a pokorný prístup, aby návrh dal vyniknúť existujúcemu okoliu, citlivo rešpektoval prírodný charakter miesta a jeho špecifickú polohu v lese,“ povedal riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy Ján Mazúr.

Na zastrešenie objektu budú použité transparentné vlnité dosky, ktoré celý vnútorný priestor ochránia pred dažďom, zabezpečia presvetlenosť priestoru a ukážu drevenú konštrukciu krovu. Zariadenie interiéru bude pozostávať z prenosného mobiliáru, využiteľného aj na priestranstve pred pivnicou.

„Architekti, ktorí navrhovali toto riešenie, zohľadnili naše požiadavky, vďaka ktorým sa snažíme zachovať alebo odkázať na minulosť tohto priestoru. Napríklad pri demontáži havarijného stavu nadzemného podlažia objektu sa uchovalo 40 paliet tvrdých tehál „klingeriek“ s razbou z roku 1900, ktoré budú v návrhu využité,“ povedal Mazúr. „Rovnako sa pri obnove priestoru snažíme zachovať aj maximum existujúceho lokálneho materiálu, ktorý na mieste je. Väčšinu použijeme na spevnenie plôch v okolí, aby mohli byť využívané ako pobytové terasy,“ dodal.

„Teším sa, že tento pekný kúsok lesa na pomedzí novomestkých a račianskych vinohradov, môžeme opäť sprístupniť ľuďom, ktorí na Peknej ceste trávia čas. Na jar sa nám podarilo otvoriť novú cestu cez bývalé muničné sklady, odviezli sme vtedy z tohto územia tony stavebného odpadu a roky nahromadených smetí. Niekoľko budov sa už nedalo zachrániť, preto som rád, že práve horáreň s klenbovými pivnicami bude opäť slúžiť ľuďom,“ povedal riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič.

Zdroj: MIB

​Vizualizácia budúcej podoby horárne.

Na upravené spevnené a vyrovnané trávnaté plochy pribudnú viaceré herné a športové plochy: ihrisko pre petanque, ohniská, vodné prvky, preliezky pre deti, upraví sa súčasná studňa, aby ju bolo možné používať. Pribudnú stojany na bicykle aj suché toalety.

Všetky prvky sú navrhnuté z prírodných alebo prírodne blízkych materiálov a rovnako sa snažia reflektovať históriu miesta.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb a zobrazovať relevantnú reklamu. Zobraziť viac informácií. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.