FOTO: Bývalá škola na Plickovej vyzerá ako po nakrúcaní hororu - aké s ňou majú v Rači plány?

20.3.2019

Zdroj: FB Rača

Páčil sa vám článok?

Objekt bývalej základnej školy na Plickovej ulici v Rači už niekoľko rokov chátra a napriek rôznym plánom a snahám nenašla pre ňu miestna ani mestská samospráva využitie. Pred pár rokmi sa tu mal zriadiť depozitár pre mestské múzeum, ale ani tento zámer sa nezrealizoval. Najnovšie sa zase uvažuje o tom, že budova či skôr ruina by opäť mohla slúžiť školákom...

Tento týždeň sa konala obhliadka budovy bývalej ZŠ Plickova,na ktorej sa zúčastnil aj starosta Rače Michal Drotován. Ten na sociálnej sieti zverejnil fotografie z útrob schátralého objektu, ktorý je naozaj v dezolátnom stave a v súčasnosti je ťažké si čo i len predstaviť, že by sa tu opäť mohla rozbehnúť výučba.

Zdroj: FB Rača

​"Hľadáme riešenia, ako bývalú školu oživiť. Bude to najnáročnejší projekt tohto volebného obdobia. Zatiaľ je hrubý odhad 5 až 6 mil. €, k čomu bude potrebné viaczložkové financovanie, ale náročné projekty sú aj pre nás veľkou výzvou," napísal na sociálnu sieť račiansky starosta.

Zdroj: FB Rača

​Z následnej diskusie vyplynulo, že budova bola v prenájme, ale neskôr ju už zdevastovanú vrátili mestu. Skutočne sa uvažovalo o využití objektu na depozit mestského múzea či archív magistrátu, ale napokon bolo rozhodnuté, že obyvateľom mestskej časti Rača by najviac by prospelo, ak by tu opäť bola zriadená základná škola.

Zdroj: FB Rača

​"Aj tak je to veľmi smutné, že najskôr necháme niečo úplne zničiť, aby sme to potom za drahé peniaze museli opravovať," skonštatovala Katka Timurová. 

Zdroj: FB Rača

"​Mám na školu pekné spomienky a tieto fotky z jej súčasnosti mi nerobia dobre, ale ak by sa ju podarilo včas obnoviť, tak celkom vážne uvažuje, že tam prihlásim moju dcéru," napísal do diskusie Rado Havlovič.

Zdroj: FB Rača

"Skvelá správa, naozaj sa teším, že sa budove školy vráti pôvodný účel! Držím palce so zháňaním peňazí a šťastnú ruku pri súťažení stavebnej firmy. Rača novú školu potrebuje ako soľ! Už, aby to bolo!" vyjadrila nádej pani Júlia.

Zdroj: FB Rača

​"Ak by v tejto krajine raz bolo naozaj slušné Slovensko, tak všetci tí, čo sú zodpovední za stav budovy, by museli sedieť v base," myslí si Dušan Veselý.

Zdroj: FB Rača

​Takto vyzerá v súčasnosti telocvičňa, ktorú v minulosti využívali stovky či tisícky školákov navštevujúcich ZŠ na Plickovej.

(ars)

  

Páčil sa vám článok?