FOTO: Dopadne budova AB Kozmetiky v Krasňanoch podobne ako ružinovská Hirošima?

15.2.2019

Zdroj: FB M.Č.

Páčil sa vám článok?

Z administratívnej budovy, v ktorej kedysi sídlila firma AB Kozmetika, sa stáva najviditeľnejšia hanba Rače! Aj keď je opustená a prázdna už niekoľko rokov, tak najmä v poslednom čase z nej mizne všetko, čo sa dá speňažiť v zberných surovinách...

Kedysi bola firma AB Kozmetika jedným z popredných slovenských výrobcov pleťových krémov (najslávnejší bol mandľový), ale aj odličovacích a čistiacich prostriedkov, krémov na ruky či produktov na ústnu hygienu, najmä zubných pást. Firma vznikla v 90-tych rokoch oddelením od Palmy Bratislava. Neskôr niekoľkokrát zmenila majiteľov, ale namiesto realizácie veľkých plánov firma v roku 2003 ukončila výrobu a skončila v konkurze. O tri roky neskôr sa ju nový investor ešte pokúsil oživiť, ale v roku 2012 definitívne skrachovala. Približne odvtedy je prázdna aj osemposchodová administratívna budova v Krasňanoch, ktorú môžete vidieť aj z okna vlaku – nachádza sa na Račianskej ulici - kúsok od železničnej zastávky Bratislava – Vinohrady.

Zdroj: FB M.Č.

​Takto vyzerala budova v novembri minulého roka. 

Všetko bolo v poriadku, kým bol areál bývalej kozmetickej firmy oplotený, ale odkedy oplotenie zmizlo, tak sa najmä za tmy začali doslova nájazdy bezdomovcov a iných zberačov druhotných surovín na spomínaný objekt. Z budovy poodnášali všetky jej súčasti vyrobené zo železa, kovu či hliníku a samozrejme, že nepovšimnuté nezostali ani bývalé výrobné haly. „Dokonca to zašlo až tak ďaleko, že páni pobrali, čo sa zmestilo na káričku, naložili sa do nízkopodlažnej električky a odviezli sa do zberne surovín pri Zváračskom ústave,“ napísal na sociálnu sieť Matúš Čupka, ktorý pracuje na Miestnom úrade v Rači ako vedúci oddelenia životného prostredia.  

Zdroj: Andrej Ďuríček

Do februára 2019 evidentne ubudlo najmä z opláštenia budovy... 

​„Celý tento prípad nám robil a stále robí hanbu napriek tomu, že ako úrad konáme ako len vieme od starostu, cez stavebný úrad až po naše oddelenie. Dokonca som s majiteľom budovy aj telefonoval. Dobrou správou je aspoň to, že včera (v pondelok) pribudol okolo budovy plot. A tak som rannú jazdu na bicykli spojil s vyčistením cyklotrasy vedúcej vedľa budovy od skla či kusov izolácie. Verím, že sa okolie čoskoro znormalizuje a prvá frustrujúca kauza bude minulosťou,“ dodal Čupka.  

Snažili sme sa na Miestnom úrade v Rači zistiť, aký osud administratívnu budovu bývalej firmy AB Kozmetika čaká a či náhodou nedopadne podobne ako OD Prior v Ružinove, z ktorého zostal len betónový skelet plný odpadkov a buriny a nikto mu dnes nepovie inak ako Hirošima. Dozvedeli sme sa, že hrubá stavba budovy by mala zostať zachovaná a ani jej budúca funkcia by sa nemala meniť, teda zostane kancelárskym objektom. A v priľahlých halách by sa mala opäť rozbehnúť výroba očných kvapiek a iného zdravotníckeho materiálu na prírodnej báze. Starosta Rače Michal Drotován obyvateľov ubezpečil, že bytovky tam nebudú: „Len kancelárie a farmárska výroba bez kamiónov a dopravy v nočných hodinách, teda nehlučná a bez zápachu.“  

Pôvodnú budovu AB Kozmetika mal po druhej svetovej vojne postaviť pán Cyril Pandelev, ale krátko na to mu bola znárodnená a nasťahovala sa do nej Palma.  

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie