VIDEO: Sociálny program v Novej Cvernovke pokračuje, zmenil život už 15 ľuďom

17.11.2018
0

Zdroj: Nadácia Cvernovka

Páčil sa vám článok?

Podľa ministerstva práce patria matky s malými deťmi po materskej a ľudia, ktorí sa ocitli vo vážnych životných situáciách, akými môže byť napríklad strata bývania, medzi rizikové skupiny na trhu práce. Nadácia Cvernovka a Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka sa preto rozhodli týmto skupinám ľudí pomôcť.

Už v začiatkoch rekonštrukcie budovy sa k Novej Cvernovke pridalo viacero ľudí v ťažkej životnej situácii, ktorí napriek tomu dokázali umelcom pomôcť v budovaní kreatívneho a kultúrneho centra a stali sa tak aj jeho prirodzenou súčasťou a tiež členmi tejto komunity. Takéto netradičné prepojenie funguje už od mája 2017 a ukazuje sa ako úspešné. Vďaka nemu získalo príležitosť začať odznova celkovo už 15 ľudí s rôznymi typmi znevýhodnenia, ktoré ich priviedlo do ohrozenia straty bývania alebo akútnej hmotnej núdze. V Novej Cvernovke okrem uplatnenia našli stabilné bývanie, všestranné možnosti ďalšieho rozvoja, sociálne vzťahy a  aj pomoc nadácie vo forme bezplatnej asistencie pri osobnom bankrote. Jedným z príjemcov takejto pomoci je aj Peter.

​Peter začal v Novej Cvernovke pomáhať s jednoduchými pomocnými prácami. Dnes spravuje celý areál, organizuje práce dobrovoľníkov na brigádach. Zároveň je dôležitým hlasom na poradách. V minulosti robil kompletné prerábky bytov, jeho znalosti s rekonštrukciou a opravami sú pre centrum neoceniteľné. Pre Peťa to však znamenalo aj obrat v jeho samotárskom živote a hovorí: "Baví ma rôznorodá pracovná náplň, nie som tým pádom otupený vykonávaním rovnakej činnosti. Oceňujem tento priestor aj kvôli komunite. Získal som tu veľa priateľov. Dnes už poznám skoro každého po mene. Môj život je usporiadanejší, mám stabilný pracovný čas aj príjem. Som vďačný za dôveru, ktorá mi bola prejavená."

Zdroj: Richard Kučera Guzmán

​"Prepojením umelcov z kreatívneho centra a ľudí v zložitej životnej situácii či ohrozených stratou bývania vznikol unikátny projekt integrácie a akcelerácie znevýhodnených skupín, ktorý pomáha v zlepšovaní pracovných zručností cieľovej skupiny, zabezpečuje im pocit úspechu a zadosťučinenia a neposlednom rade zlepšuje kvalitu ich života. Sme radi, že vďaka projektu môžeme pomôcť ľuďom ako je Peter,” hovorí Branislav Čavoj správca Nadácie Cvernovka.

Ďalšou ohrozenou skupinou sú matky s malými deťmi pracujúce na voľnej nohe v kreatívnom priemysle. Sú nútené pracovať krátko po narodení dieťaťa, inak by prišli o svojich klientov. Naviac vzhľadom na nedostatočnú ochranu zo strany Zákonníka práce sú ohrozené pádom do zlej ekonomickej situácie.

Podpora mamičiek spočíva v uhradení časti nákladov na integrované jasle a škôlku, ktoré sa nachádzajú priamo v Coworkingu Cvernovka v priestoroch Kreatívneho a kultúrneho centa Nová Cvernovka . Finančná úľava  a pomoc pri starostlivosti o dieťa priamo na pracovisku, predstavuje najefektívnejší spôsob podpory pre mamičkovský podnikateľský inkubátor/akcelerátor, pretože im umožňuje nielen zladiť prácu a starostlivosť o deti ale zároveň poskytuje viac času na podnikanie , vzdelávanie a  vytváranie nových kontaktov a synergií. takúto podporu využila aj Tatiana.

Zdroj: Michal Líner

​Tatiana je mamou 2-ročného syna. Pred materskými povinnosťami pôsobila v neziskovom sektore a venovala sa vzdelávaniu zamestnancov, aktívnej mládeže a rôznych ľudí s vášňou alebo aspoň záujmom o sebarozvoj. Počas leta Táni schválili projekt na renováciu námestíčka pred ich miestnou knižnicou. Momentálne koordinuje skupinu dobrovoľníkov, ktorí tam vytvoria susedskú oázu za účelom stretávania sa a organizovania susedských aktivít. Okrem toho má veľa ďalších nápadov a na ich realizáciu jej už nestačili synove obedné spánky a zavítala do Novej Cvernovky, konkrétne do Coworkingu Cvernovka. „V coworkingu som našla presne to, čo som potrebovala. Niekoľko hodín nerušenej práce za týždeň s dobrým pocitom, že moje dieťa sa hrá o pár dverí vedľa a páči sa mu tu rovnako ako mne,” usmieva sa Taňa.

Zdroj: Viktor Szemo
​ ,,Cielená podpora matiek s malými deťmi a ľudí v zložitých životných situáciách dokáže zamedziť zhoršeniu ich sociálneho a ekonomického postavenia a zároveň prostredníctvom vytvárania možností na rozvoj ich potenciálu a talentu, prispieva k trvalo udržateľnému rozvoju spoločnosti. Celý projekt nám dáva zmysel, preto sme stali jeho partnerom a finančne ho podporili,” hovorí  správca Nadácie SPP Ondrej Šebesta.

(bal)</

Páčil sa vám článok?