Policajné vyšetrovanie pre nelegálnu skládku na Lieskovskej trvá - mesto sa od nej dištancuje!

5.4.2019
Skládka spoločnosti Vassal EKO v mestskej časti Podunajské Biskupice

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Policajné vyšetrovanie pre rozsiahlu nelegálnu skládku odpadov na Lieskovskej ceste v bratislavských Podunajských Biskupiciach naďalej trvá. Pre TASR to potvrdil Okresný úrad Bratislava i polícia. Okresný úrad poukazuje v tomto prípade na firmu Vassal EKO, v súčasnosti Bratislavská recyklačná, ktorá v tesnej blízkosti skládky dotrieďuje papier a plast pre mestskú spoločnosť OLO.

Bratislavská recyklačná tvrdenia úradníkov odmieta a považuje ich za nepravdivé. Okresný úrad uviedol, že v máji až októbri 2018 v súčinnosti so Slovenskou inšpekciou životného prostredia realizoval kontrolu vo firme Vassal EKO, v areáli zariadenia na Lieskovskej ceste a na okolitých pozemkoch. "Kontrolou boli zistené závažné porušenia zákona o odpadoch spoločnosťou Vassal EKO," tvrdí úrad. Protokol o výsledku kontroly spolu s geodetickým zameraním a správou o výške škody spôsobenej prevádzkou skládky odpadov na Lieskovskej ceste postúpil polícii, ktorá preverovala podozrenie zo zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi spoločnosťou Vassal EKO. "Podľa dostupných informácií bol spisový materiál vrátane protokolu a jeho príloh postúpený Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave, ktorý vedie trestné konanie vo veci oznámeného nezákonného nakladania s odpadmi," spresnil úrad. Polícia pre TASR tieto informácie potvrdila s tým, že vyšetrovanie naďalej pokračuje.

Okresný úrad má, ako tvrdí, jednoznačne preukázané, že skládka odpadov na Lieskovskej ceste nad úrovňou okolitého terénu vznikla po roku 2008. "Teda po začiatku činnosti spoločnosti Vassal EKO v danej lokalite. Tvrdenia spoločnosti Vassal EKO, že predmetný 'smetný' kopec je starou environmentálnou záťažou, považuje Okresný úrad Bratislava za nepravdivé a zavádzajúce," podotkol úrad.

Podľa Bratislavskej recyklačnej je však, naopak, preukázateľne zrejmé, že tvrdenia okresného úradu týkajúce sa spájania vzniku "historickej kopy odpadov" s činnosťou Vassal EKO sú nepravdivé a zavádzajúce. Firma poukazuje na zápis v informačnom systéme environmentálnych záťaží. Z neho podľa spoločnosti vyplýva, že na mieste sa nachádza pravdepodobná environmentálna záťaž. "Vo výpise je uvedené, že jeho ostatná zmena (aktualizácia) bola vykonaná v roku 2006. Je teda zrejmé, že zápis v informačnom systéme environmentálnych záťaží týkajúci sa historickej kopy odpadov na Lieskovskej ceste nespochybniteľne existoval pred rokom 2006, teda pred vznikom spoločnosti Vassal EKO," skonštatovala Bratislavská recyklačná.

 Firma poukazuje aj na záverečnú správu z inžiniersko-geologického prieskumu z roku 1985. Ako tvrdí, podľa výškového zamerania sond bol najvyšší bod tohto terénu vo výške 134,29 metra nad morom. Rovnakú výšku mal potvrdiť v roku 1988 aj mapový podklad Geodetického a kartografického ústavu v Bratislave.

"Uvedené jasne dokazuje, že historická kopa odpadov je na uvedenom mieste minimálne od roku 1985, a teda nemohla vzniknúť činnosťou spoločnosti Vassal EKO po roku 2008," spresnila firma s tým, že spoločnosť Geodet – Team v júli 2018 určila najvyšší bod na úrovni 159,29 metra. "Z porovnania hodnôt určených v roku 2018 vyplýva rozdiel 25 metrov nad zrovnávacou rovinou určenou meraním v roku 1985," uviedla Bratislavská recyklačná. Ako podotkla, ku kope odpadov bol minimálne do roku 2017 verejný prístup taktiež z ulice Jegenešská, a to aj autami.

Mesto Bratislava pre TASR uviedlo, že vedenie OLO odmieta akékoľvek špekulácie o vození bratislavského odpadu na nelegálnu skládku. "Spoločnosť OLO prostredníctvom kontrol GPS zberových vozidiel, náhodných kontrol, alebo vážnych lístkov mestu deklarovala, že žiadny druh odpadu nekončí na nelegálnej skládke a od tejto skládky sa OLO dištancuje," povedal pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?