VIDEO: Tip pre mamičky s deťmi: V Podunajských Biskupiciach vzniklo nové rodinné centrum

7.11.2018
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Mnoho mamičiek zápasí s problémom, ako zmysluplne tráviť svoj čas, no zároveň ho tráviť spolu s deťmi. A práve preto začali vznikať v Bratislave rodinné centrá rôzneho zamerania. Podobnú ambíciu chce rozvíjať aj novootvorené rodinné centrum, ktoré vzniklo v Podunajských Biskupiciach. Od ostatných sa líši tým, že v jeho priestoroch budú môcť ľudia spoznávať sami seba. Okrem kávy, detského kútika zadarmo, koláčikov či prírodnej kozmetiky tu totiž nájdete aj mnoho aktivít pre deti či dospelých.

Rodinné centrum- čo presne si má človek pod týmto pojmom predstaviť? Vydali sme sa na prieskum zistiť viac. Centrum Ramadasa sme našli vo vnútrobloku na Podunajskej ulici 23/G v bratislavských Podunajských Biskupiciach. Bolo otvorené presne 24.augusta. Funguje už teda viac ako 2 mesiace.

I keď na prvý pohľad by ste sa mohli domnievať, že ide o kaviareň s detským kútikom, toto centrum toho ponúka viac. Napríklad aktivity spojené s rozvojom zdravia,ducha a tela. Práve preto sa tu cvičí napríklad aj joga a deti môžu navštevovať detské tance DaDa dance. To však nie je všetko. Skoro každý týždeň je tu pripravený  program. V septembri sa uskutočnil Baby bazár, ktorý ponúkol priestor mamičkám na výmenu či predaj nepotrebných vecí či už oblečenia, topánočiek, ale aj drobných hračiek. Október priniesol workshop s názvom Ako zaujať na pracovnom pohovore, ktorý viedla HR personalistka s vyše 20 ročnou skúsenosťou v oblasti výberu zamestnancov.

Zdroj: bal

​V novembri a decembri organizujú napríklad workshopy Ženské kruhy, Obleč svoju dušu, Namaľuj si svoju mandalu či skupinové meditácie alebo vianočné mini fotenie. Zameriava sa teda najmä na rodiny s deťmi, ktorým chce ponúknuť kreatívne využitie voľného času. 

Zdroj: bal

Bratislavskenoviny.sk majiteľku a zakladateľku centra Dominiku Vittek navštívili a vyspovedali. Zaujímalo nás, čím je podľa nej toto centrum výnimočné.

Zdroj: bal

​Zakladateľka centra Dominika: Vďaka svojim deťom som zistila, čo je v živote podstatné

Čo si máme presne predstaviť pod pojmom rodinné centrum?

Nechcela som to nazvať ani detským centrom ani kaviarňou, lebo to má byť vlastne rodinné centrum, ktoré spája všetkých ľudí od najmladších po najstarších, od mamičiek po seniorov, od jednoduchých ľudí po biznis ľudí. Chcela som vytvoriť miesto, kde sa môžu všetci cítiť ako doma a miesto, ktoré dá ľuďom aj odpovede na otázky, ktoré hľadajú. Čiže s týmto zámerom bolo centrum tvorené- aby tu ľudia našli pokoj, pohodu, aby si tu oddýchli pri kávičke, čajíku, či varenom vínku. Nechcem sa profilovať čisto ako kaviareň, ale skôr ako centrum, kde ľudia spoznávajú seba cez seba a pre seba.

Čo znamená samotný názov Ramadasa?

Ramadasa je mantra lásky a mantra je pieseň, ktorá sa stále opakuje. Chcela som, aby sa tu ľudia cítili dobre a milovaní, teda ako doma.

Kde ste sa inšpirovali?

Všetko to vznikalo veľmi postupne. Tiež som sa dlho hľadala v tom, čo chcem robiť, až mi nakoniec moje deti otvorili akoby takú bránu k tomu, čo je v živote podstatné a najdôležitejšie. Vlastne som opustila život v bankovníctve a plynule som po materskej prešla do tejto pozície. Vždy to bol môj sen. A v podstate som tu našla skĺbenie všetkých aktivít, ktorým som sa venovala a môžem ich tu využiť. Od maľovania po organizovanie rôznych akcií, workshopov, prácu s detičkami.

Ako sa momentálne centru darí ?

Nerobím žiadne tlaky. Všetko má svoj čas. Pre mňa sú najdôležitejšie slová ľudí, ktorí odtiaľto odchádzajú spokojní s tým, že ich očakávania sa naozaj naplnili. To pre mňa znamená naozaj viac ako akákoľvek reklama. Pomaličky sa nám to tu rozbieha. Hoci to na začiatku nebolo jednoduché, keďže som si to zriadila sama popri dvoch deťoch, ale na druhej strane som si splnila svoj veľký sen, takže sa z toho veľmi teším.

Čo plánujete v budúcnosti?

Od budúceho roka, teda už za dva mesiace bude v druhej miestnosti zriadená terapeutická poradňa pre mamičky a pre detičky. Bude tam psychoterapeut, ktorý bude zameraný hlavne na problémové správanie detí, rôzne terapie, budeme sa orientovať hlavne na to, aby sa ľudia cítili po fyzickej aj psychickej stránke dobre. Ďalším plánom je napríklad čapovaná drogéria. V praxi to znamená, že ľudia si prinesú vlastný obal alebo si zakúpia jednu nádobku a do nej sa bude čapovať kozmetika, krémy, gély. Je to ekologické riešenie keďže sa nádobka recykluje, nespotrebováva sa toľko plastov.

Zdroj: bal

(bal)

Páčil sa vám článok?