V Petržalke pribudnú tri nové ulice. Ich názvy ponesú silný historický odkaz

6.6.2023

Zdroj: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?

Mnohí žijete niekoľko rokov na jednom mieste, možno aj celý život a stále ste neprebádali všetky zákutia svojej domoviny. Veľa takýchto zaujímavých miest, kde noha domácich často nezablúdi, sa nachádza aj v mestskej časti Bratislava-Petržalka. A možno nadišiel čas to zmeniť. Informuje facebook mestskej časti Petržalka.

Tentokrát je reč o  Vojenskom cintoríne z roku 1916, ktorý vznikol v rámci pôvodného vojenského lazaretu. V ňom ležali zväčša ťažko ranení vojaci Rakúsko-Uhorskej monarchie, ale aj iných bojujúcich strán. Vojaci pochovaní v samostatných hroboch zomreli prevažne v Posádkovej nemocnici Bratislava, ďalší zase v Divíznej nemocnici v Kopčanoch v roku 1918.
Žiaľ, tak ako veľké množstvo pietnych miest či historických pamiatok Slovenska, aj tento cintorín sa začal po roku 1948 zanedbávať a devastovať. K spracovaniu dokumentácie na revitalizáciu územia a jeho premenu na parkovú plochu nadväzujúcu na históriu došlo až v rokoch 2007 – 2009. Ako sa ale hovorí, na minulosť netreba zabúdať, treba sa z nej poučiť. 

Rovnakým heslom sa riadili aj poslanci a poslankyne petržalského miestneho zastupiteľstva, ktorí s ohľadom na historický odkaz dotknutého územia ešte minulý rok v máji schválili v danej lokalite pomenovania novo vzniknutých ulíc. Presnejšie, na mapu katastra Petržalky tak pribudnú nové ulice.

Keďže štatútom Bratislavy - hlavného mesto SR je stanovené, že názvy ulíc a verejných priestranstiev sa v našej metropole určujú všeobecne záväzným nariadením mesta, vo štvrtok 25. mája ich rozhodnutie hlasovaním potvrdili aj ich bratislavskí kolegovia a kolegyne z mestského zastupiteľstva, a to i s odporúčaním Názvoslovnej komisie hlavného mesta SR Bratislavy i Komisie pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva MsZ.

Ako sa teda tri nové petržalské ulice budú volať? Celkom príznačne ➡ Ulica generála Viesta, Ulica generála Goliana a Pri vojenskom cintoríne.

Prvých dvoch pánov z obdobia Slovenského národného povstania určite netreba obzvlášť predstavovať. Prvý menovaný bol veliteľom povstaleckej armády a jediný slovenský generál počas predvojnovej ČSR. Druhý pán je zase oprávnene spájaný s heslom „Začnite s vysťahovaním“, čo bol pokyn na začiatok aktívnej obrany proti okupácii územia Slovenska nacistickým Nemeckom. Tretí názov sa logicky spája so samotným vznikom cintorína a 331 vojakmi, ktorí na ňom našli večný odpočinok.

Nové názvy ulíc nadobudnú účinnosť od 15. júna.

Podľa nedávneho návrhu Ministerstvo obrany Slovenskej republiky sa meno generála Viesta pravdepodobne čoskoro dostane aj do Nového Mesta, kde premenovania časti Kutuzovovej ulice už rovnako odobrili miestni volení zástupcovia.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?