Pivo z petržalského pivovaru nájdete len na jedinom mieste

18.10.2022
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

„Keď si chcete dať naše pivo, musíte prísť k nám,“ hovorí Richard Hajdin, majiteľ Prvého petržalského remeselného pivovaru HOPS. Ich pivo totiž nenájdete v žiadnom inom podniku, len kúsok od petržalskej železničnej stanice na Vilovej ulici.

Neviem, či ste vedeli, že sa malé pivovary delia na reštauračné, produkčné a kočovné. HOPS je reštauračný. Na návštevu prichádzame doobeda. Vtedy celý priestor patrí len sládkovi. Pivo varí, chladí, fľaškuje... Poobede ho nahradia zákazníci.

Prvé, čo nás upúta, sú dve veľké nerezové nádoby uprostred miestnosti hneď vedľa baru. „To je varňa, v ktorej doobeda varíme pivo. To, čo sa v nej dnes navarí, budú mať zákazníci na stoloch o mesiac,“ vysvetlí nám Richard Hajdin. Vedia to aj ľudia, ktorí ho poobede pijú pri stoloch? „Už áno,“ reaguje s úsmevom. Varňa dodáva miestnosti charakteristický ráz, ale nielen ona. Na stenách fotografie starej Petržalky, ocenenie zo súťaže Slovenská pivná korunka pre tmavé pivo, na policiach historické rádiá a skutočnou kuriozitou je donedávna funkčný dochádzkový stroj.

Zdroj: Marián Dekan

Varňa je priamo v miestnosti, kde sedia zákazníci. V prevádzke je však iba vtedy, keď tu nie sú hostia.

V jednom rohu miestnosti sa schádzajú aj fanúšikovia Slovana. Vidíte to podľa výzdoby. A v druhom zas Klub zberateľov pivných suvenírov, ktorí tu majú vlastnú expozíciu. „Svojho času hľadali priestory pre klubovňu. Hovorím im, čo špekulujete, veď sa môžete stretávať tu,“ spomína majiteľ. „A tak tu mávajú mesačné schôdze, prípravy na burzy... neprekáža mi to, veď sa to týka piva.“

Sú lokalpatrioti

Ako vznikol v Petržalke remeselný pivovar? „Celý život som pil pivo,“ hovorí Richard Hajdin a tvrdí, že ponuka ho neuspokojovala. Chcel vlastné, a tak si ho ´namiešal´. So smiechom spomína, ako ho najskôr skúšal variť na chate. Napokon absolvoval kurz a získal remeselnú živnosť - sladovník, pivovarník. „Dovzdelával ma majster Ivan Chramosil, ktorý bol desaťročia hlavným sládkom pražskej pivárne U Fleku.“ Dnes má degustačné skúšky na pivo a dostáva pozvánky do komisií pivných súťaží.
Prvý petržalský remeselný pivovar otvoril v júni 2016 a variť pivo v ňom začal ako prvý sládek. „Od začiatku som mal jasný koncept - variť pivo len pre tento podnik,“ tvrdí. Prečo v Petržalke? pýtam sa.

Zdroj: Marián Dekan

Pivovar Hops.

„Petržalka je tretie najväčšie slovenské mesto. Navyše, dávať technologické zariadenia do stredu Bratislavy, to je na dosť rýchly krach. Tieto petržalské priestory, kedysi stavané pre predajňu mäsa, mali chladiace boxy, pre pivovar boli ideálne. Pivo totiž potrebuje chladiť a ležať. A napokon, je tu výborná voda zo Sihoti, jedna z najkvalitnejších na svetlý ležiak, pretože je mäkká.“

Zdroj: Marián Dekan

​Richard Hajdin, majiteľ Prvého petržalského remeselného pivovaru.

V Petržalke sú spokojní a cítia sa byť lokalpatriotmi. „Preto nás mrzí, že sa nevieme dostať na typické petržalské akcie, ako sú napríklad Dni Petržalky. Veď kto iný tam patrí, ak nie lokálne prevádzky, ktoré prispievajú k rozmanitosti sídliska?“ zamyslí sa Richard Hajdin.

Zohrievať pivo v chladiacom boxe?

Vchádzame do srdca pivovaru. Prvý sládek pivovaru nám vysvetľuje, že celá alchýmia premeny sladu, chmeľu, vody a kvasiniek na pivo začína našrotovaním sladu. „Nič okrem týchto štyroch ingrediencií nedávame, žiadne stabilizátory, žiadne pasterizovanie,“ zdôrazňuje. Slad sa varí v dvojnádobovej 250-litrovej varni so scedzovacou nádržou. Áno, to sú tie nádoby priamo v reštaurácii. V prevádzke však sú len vtedy, keď tu nie sú zákazníci. Slad scukornatie, scedí sa, následne sa varí chmeľ a„budúce“ pivo smeruje do chladiaceho boxu. Ten už je očiam zákazníkov skrytý v útrobách pivovaru. V spilkách tu prebieha hlavné kvasenie a v ležiackych tankoch dokvasovanie. Poviem vám pravdu, aj keď som to videla, bolo to komplikované. Kedy bol zákvas, kedy bude záklop spilky, schladenie, usadenie kvasníc, prečerpanie do ležiackeho tanku... Šesť druhov piva, tri druhy ležiakov, jedenástka, dvanástka, trinástka, svetlé, polotmavé, tmavé, vrchne kvasená IPA a dva druhy tzv. My Lady, ovocné kvasené ovocím a cyklistická ľahká IPA... každé má inú dobu dokvasenia, niektoré idú do sudov... Mala som z toho trocha kockovanú hlavu. A to mi ešte Richard Hajdin so smiechom hovorí, že sú jediný pivovar v strednej Európe, ktorý ohrieva pivo, aby dodržali teplotu! „Túto technológiu som postavil na ležiaky,“ vysvetlí. „Ten potrebuje na hlavné kvasenie 12 stupňov a na ležanie pod 4 stupne. Lenže vrchne kvasené IPY kvasia pri 20 stupňoch a na ležanie im stačí 12.“ To sa kvôli priestorovým limitom musí diať v jednej miestnosti, a tak v pivovare HOPS niektoré pivá v chladiacom boxe zohrievajú... Fenomén.

Zdroj: Marián Dekan

​Na stenách upútajú fotografie starej Petržalky, svoju výzdobu tu však majú aj fanúšikovia Slovana alebo Klub zberateľov pivných suvenírov.

A vedeli ste napríklad, že ležiak, ktorý svet pozná len od roku 1840, je energeticky oveľa nákladnejší ako vrchne kvasené pivo, pritom sa, paradoxne, predáva lacnejšie? „V týchto ležiackych tankoch dokvasuje tri-štyri týždne,“ ukazuje nám Richard Hajdin. Počujem známe slovo ´tank´ a v tej chvíli sa urobím za múdru. „Aha, takže vaša jedenástka je tankové pivo!“ hovorím objavne. „Nie! Je z ležiackeho tanku,“ zareaguje okamžite. „A to nie je to isté?“ sklapnem. „Nie, to je veľký rozdiel. Každým presunom totiž pivo degraduje. Tankové pivo je pivo, ktoré vám dodávateľ donesie a napustí do sáčku skrytého v peknom nerezovom tanku. Volám ho sáčkové pivo. Kdežto u nás ide zo spilky do ležiackeho tanku a odtiaľ rovno cez trubky do výčapu. Čapovať z ležiackeho tanku, to zaručuje najvyššiu kvalitu piva. U nás je dopyt po ňom väčší, ako stíhame vyrábať. A to mesačne varíme dokopy vyše 2000 litrov piva.“

Zdroj: Marián Dekan

Pandémia bola len žurnál

Do jediného petržalského pivovaru, ak teda nerátame ten na lodi na Tyršáku, zďaleka nechodia len miestni. Okrem partií, ktoré chodievajú testovať pivovary, sú to ľudia z celého Slovenska. Prichádzajú najmä kvôli pivu, ale kuchyňa má recenzie na internete takisto nadpriemerné.
Pandémia pivovar nezlomila, výhodu mal v tom, že pivo v ňom varili podľa potreby a fľaškovali pre svojich zákazníkov. A tí pivovar zjavne podržali, nielen pre vernostné kartičky, ktoré za to dostali. „Pandémia však bola len žurnál, oproti tomu filmu, čo prichádza,“ konštatuje Richad Hajdin a spomenie stopercentný nárast ceny sladu a energetickú náročnosť pri výrobe piva. „Zvyšovať cenu piva je však cesta do pekla. S tým treba opatrne,“ dodá.

(in)

Páčil sa vám článok?