Ruch v Petržalke: Príprava staveniska pre prvú mestskú nájomnú bytovku finišuje

18.9.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Metropolitný inštitút Bratislavy nám v posledných rokoch ukázal niekoľko nájomných bytových domov „na papieri“, v prípade Petržalky by však k realizácii nemalo byť ďaleko. Na stavenisku na Muchovom námestí je rušno, robotníkov sme tu videli ešte aj v sobotu okolo siedmej večer.

Zo zanedbaného areálu na Muchovom námestí na petržalských Dvoroch 4 už zmizla stará administratívna budova, búracie práce sú takmer na konci, takže čoskoro by sa mohlo začať s výstavbou prvej etapy polyfunkčného komplexu so 103 mestskými nájomnými bytmi na 8 podlažiach. Magistrát dávnejšie avizoval, že sa tak stane na jeseň tohto roka a zdá sa, že naplnenie tohto zámeru je reálne.

Zbúraná administratívna budova donedávna slúžila aj ako klientske miesto, kde hľadali pomoc obyvatelia, ktorí mali problém zaregistrovať sa do systému PAAS (Bratislavský parkovací asistent). Stavebné stroje ju zrovnali so zemou doslova v priebehu niekoľkých dní, v sobotu už bagrista pracoval na odstraňovaní základov, na ktorých objekt stál. Pozemok by mal byť čoskoro pripravený na výstavbu prvého domu, kde bude 52 nájomných bytov a 51 náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Nájomné byty chce mesto poskytnúť najmä ľuďom pracujúcim v dôležitých povolaniach, ako sú mestskí policajti, hasiči, zdravotníci či učitelia.

Zdroj: ac

​Foto zo 7. septembra - búranie administratívnej budovy, kde bolo aj klientske miesto PAAS.

Zdroj: ac

​Foto zo 17. septembra - administratívna budova je zrovnaná so zemou.

„Pôvodne mal v tejto lokalite vzniknúť projekt komerčného bývania súkromného developera. Pozemok sa však podarilo opätovne získať do vlastníctva spoločnosti Metro Bratislava, a vznikne tak projekt mestského nájomného bývania s benefitmi vo forme verejného parku a občianskej vybavenosti, ktoré využijú všetci ľudia zo susedstva,“ informoval v minulosti Metropolitný inštitút Bratislavy.

Projekt ráta s výstavbou dvoch obytných budov, pribudne aj parkovanie a pobytové námestie, kde by sa mohli konať rôzne sezónne podujatia, ako sú trhy či komunitné stretnutia.

Zdroj: Magistrát

​Projekt ráta s výstavbou dvoch obytných budov.

Hlavné mesto podpísalo na výstavbu prvej etapy polyfunkčného komplexu zmluvu s firmou Kami Profit za 10,2 milióna eur vrátane DPH. Podľa tohto dokumentu, zverejnenom v centrálnom registri zmlúv, zhotoviteľ (Kami Profit, s. r. o.) realizuje dielo najneskôr do 19 mesiacov od dňa odovzdania staveniska objednávateľom (Metro, a. s.). Druhá etapa projektu s približne 50 bytmi by mala nasledovať v neskoršej fáze.

(ac)

Páčil sa vám článok?