FOTO a VIDEO Parkúr na nábreží! Na Tyršáku je rušno, najlepšie svetové kone môžete vidieť aj vy úplne zadarmo

19.5.2022
parkúr tyršák

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Miliónové kone budú po Monaku, Paríži či Miami od štvrtka do nedele súťažiť na Tyršovom nábreží. Aj vďaka podpore mestskej časti Petržalka sú bezplatne k dispozícii tribúny s kapacitou 1500 miest a bohatý sprievodný program. Informovala o tom samospráva na svojom webe.

Od štvrtka 19. do nedele 22. mája ovládnu pravú stranu Dunaja najlepšie a najdrahšie parkúrové kone z celého sveta. CSIO 3* Longines EEF series sa po rokoch vracia na Slovensko, a to rovno pod malebný Bratislavský hrad ako DANUBE EQUESTRIAN FESTIVAL. Na divákov a účastníkov čaká viac ako 200 koní, 1300 ton piesku či 180-tisíc eur v prize money a aj vy môžete byť pri tom.

Pravý breh Dunaja bude počas štyroch dní konkurovať pretekom na svetovej úrovni porovnateľným s tými v Miami, Monaku či Paríži, kde sa jedna séria napríklad koná priamo pod Eiffelovou vežou. Vrcholom podujatia bude piatkový Pohár národov, kde sa predstaví 11 tímov vrátane domáceho a nedeľná Grand Prix, ktorá sa započítava do kvalifikácie majstrovstiev sveta v tejto disciplíne.

Ako vysvetlil organizátor podujatia Peter Pukalovič, najväčšiu časť výdavkov pohltil určite povrch a jeho úprava. Celkový rozpočet financovaný najmä svetovými značkami a súkromným kapitálom majiteľov stajní sa podľa neho už teraz šplhá k sume 800-tisíc eur. Okrem povrchu sú však dôležitou súčasťou každého poriadneho festivalu aj miesta pre aktérov a návštevníkov.

Dočasné stajne pre viac než 200 koní – niektoré v hodnote cez milión eur – majú rozlohu neuveriteľných 9 000 metrov štvorcových.

Zdroj: FB/Danube equestrian festival

​Mapa areálu

Zdroj: Matúš Husár

Zdroj: Matúš Husár

​Vďaka podpore mestskej časti Petržalka bude k dispozícii voľný vstup na tribúny s celkovou kapacitou 1500 miest, či bezplatné kolotoče pre deti.

"Organizátorom pomohli aj zamestnanci z petržalskej údržby s úpravami terénu, na ktoré minuli viac ako 70 kamiónov piesku, sumou 10 000 eur sme podporili spomínaný bezplatný vstup na celé podujatie pre všetkých a sumu 5 000 eur sme investovali do prevádzky ďalších bezplatných atrakcií pre naše deti," priblížila mestská časť.

Počas štyroch dní sa môžete tešiť na bohatý športový aj sprievodný program pre deti i dospelých. K dispozícii bude aj jazda na koňoch, vozenie na kočoch, konské pólo a v neposlednom rade najmä parkúrové preteky miliónových koní s ich skvelými jazdcami vrátane voltížu a drezúry.

Zdroj: Matúš Husár

Zdroj: Matúš Husár

Zdroj: ac

Zdroj: ac

Zdroj: ac

​Jazdecké preteky sú premietané aj na veľkoplošnej obrazovke

Zdroj: Matúš Husár

Zdroj: ac

Zdroj: Matúš Husár

Zdroj: ac

​(nc)

Páčil sa vám článok?