HISTÓRIA Dobrodružstvo tínedžerov z roku 1931: Na loďke sa chceli dostať z Bratislavy až do Afriky

14.3.2022
0

Zdroj: Archív M. Č.

Páčil sa vám článok?

Prežiť vo svojom živote poriadne dobrodružstvo je snom mnohých z nás. O jednom z takýchto príbehov, ktorý mal svoju dohru až na súde, priniesla v roku 1932 správu dobová tlač.

Všetko sa odohralo ešte v lete roku 1931, keď sa dvaja 17-roční mladíci z Petržalky rozhodli odísť do Afriky a vstúpiť do cudzineckej légie, sídliacej v tom čase v Alžírsku, ktorú si zidealizovali vďaka knihám a kinematografii. Dostať sa na vzdialený kontinent nebolo vôbec jednoduché a chlapci si toho boli vedomí. Rozhodli sa preto, že si zaobstarajú mapu. Po jej preštudovaní prišli k záveru, že najlepšie by bolo preplaviť sa po rieke Dunaj do Čierneho mora a odtiaľ pokračovať ďalej v ceste. Svoj plán sa odhodlali ihneď realizovať. V Petržalke na Pečenskom ramene Dunaja si vyhliadli jednu z niekoľkých väčších lodiek, ktorú považovali za vhodnú na takúto výpravu. Loďky patrili Jánovi Ammerovi, ktorého firma vyrábala člnky pre veslárske kluby a rybárov. Mladíci sa na cestu „dobre“ pripravili. Nakúpili si rozličné potraviny i oblečenie a vzali si so sebou aj mapu Európy.

V noci zo 7. na 8. júla 1931 naložili všetky pripravené veci na vyhliadnutú loďku a pod rúškom tmy sa na nej bez problémov vydali na plavbu po Dunaji. Na druhý deň ráno si Ján Ammer všimol, že mu chýba jedna z lodiek a oznámil to na polícii. Pátranie vyhlásené po zlodejoch neprinášalo žiaden úspech. Mladí dobrodruhovia, ktorých nezvestnosť dovtedy nikto nenahlásil, sa medzitým plavili po prúde Dunaja. Dostali sa celkom ďaleko, minuli aj Budapešť. Tretiu noc však už boli veľmi unavení, potrebovali si odpočinúť a konečne sa vyspať. Dohodli sa preto, že jeden z nich bude bdieť a dávať pozor. Nakoniec od únavy zaspali obaja, čo sa ich plavbe stalo osudným. Práve v tom čase sa oproti nim plavil parník. Vlny, ktoré vyvolal, spôsobili, že sa loďka prevrátila. Chlapci si sotva zachránili holé životy, pričom prišli o všetky svoje veci. Ich plán dobrodružnej výpravy tak zlyhal a museli sa vrátiť domov. O hlade a v obavách pred zatknutím sa dva týždne potĺkali územím Maďarska. Pokúsili sa o tajný návrat do Petržalky, pri ktorom boli zadržaní a všetko sa prezradilo.

Celý prípad skončil pred súdom pre mladistvých. Mladí Petržalčania sa za krádež loďky museli zodpovedať. Na návrh žalobcu, štátneho zástupcu Dr. Jána Mattoša, súd uznal ich vinu, avšak upustil od ich potrestania. Bola im uložená iba povinnosť nahradiť Jánovi Ammerovi v rámci možností škodu, ktorú mu svojím nerozvážnym konaním spôsobili. Chlapci sa tak najviac potrestali sami. Stroskotanie dobrodružnej výpravy, ktorú si naplánovali, bolo pre nich azda dostatočným poučením do budúcnosti.

Mgr. Matej Čapo, PhD.

Páčil sa vám článok?