Graffiti umelci prišli o legálnu stenu. Kto im pomôže?

23.1.2022
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Legálna graffiti zóna v Janíkovom dvore musí ustúpiť výstavbe električky. „Nič lepšie ako bol Janíkov dvor v Bratislave neexistuje,“ vyjadril sa na Facebooku Matúš Ferenčík, ktorý ju pomáhal zlegalizovať. Petržalský mládežnícky parlament chce pomôcť, a to projektom, ktorý zabezpečí vytvorenie nových legálnych plôch.

Graffiti komunita oceňovala v Janíkovom dvore množstvo stien, ich výšku a povrchovú kvalitu, ochranu pred dažďom aj rezervovanosť od okolitého sídliska. Vyzývajú preto na diskusiu o alternatívnom priestore pre street art komunitu. Podľa Matúša Ferenčíka existuje zoznam oporných múrov mostných konštrukcií a iných stavieb, ktoré sú majetkom alebo v správe mesta. „Dôležité je z toho množstva vytipovať tie správne a o nich sa následne zhovárať, či ich je možné (a za akých podmienok) dať do užívania komunite,“ píše v diskusii na svojom profile.

Organizáciu „graffiti session“ má v pláne aktivít na tento rok aj Petržalský mládežnícky parlament (PMP). Motivácia je rovnaká - demolácia legálnej steny v Janíkovom dvore. „Na projekt je možné využiť budovy mestskej časti, ale taktiež je možné požiadať súkromníkov o udelenie povolenia na takýto typ podujatia,“ citujeme z ich tlačovej správy. Uvidíme, ako sa im bude dariť.

Medzi ďalšie projekty, ktoré chce PMP tento rok zrealizovať, patrí aj tzv. Petržalská izba - plánujú vytvoriť expozíciu starých predmetov pochádzajúcich z doby 70.- 80. rokov minulého storočia. Veria, že im obyvatelia Petržalky darujú/zapožičajú svoj majetok na jej zriadenie. Rozpracovaný majú aj projekt označenia petržalského umenia vo verejnom priestore. Ten spočíva v označení sôch a reliéfov QR kódom, s názvom diela a autorom. V roku 2022 chcú pred vybrané diela osadiť informačné tabule.

Zdroj: Marián Dekan

Hrubú stavbu stanice metra Janíkov dvor a 300 metrov dlhý úsek traťového tunela metra búrajú, nahradí ich električková trať.

V pláne majú aj podujatia, ktoré pomôžu deviatakom s výberom strednej školy. „Aktivity, ktoré nebude možné financovať z rozpočtu mestskej časti, sa budú financovať z poslaneckých priorít niektorých poslancov,“ informoval nás Juraj Valocsay z PMP, ktorý verí, že sa im v roku 2022 podarí zrealizovať všetky avizované.

(in)

Páčil sa vám článok?