Sudcovia sú príliš vyťažení: Termín pojednávania pre Green Park stanovený ešte stále nebol

18.11.2021
0

Zdroj: Green park

Páčil sa vám článok?

V prípade rozsiahleho developerského projektu Green Park v bratislavskej Petržalke sa pojednávanie na súde stále nezačalo. "V predmetnej veci zatiaľ nebol určený termín pojednávania," sprostredkoval vyjadrenie predsedníčky senátu hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Dôvodom je zaťaženosť senátu.

Predsedníčka senátu poukázala napríklad na vysoký počet napadnutí vo veci tzv. "Covid agendy" (približne 140 súdnych vecí), ale tiež vysoký počet návrhov na priznanie odkladného účinku správnej žaloby. Pripomenula tiež, že do príslušného senátu 5S, ktorý má danú vec pridelenú, bol chýbajúci jeden sudca pridelený až začiatkom októbra.

Na krajský súd sa so správnou žalobou proti právoplatnému rozhodnutiu Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR týkajúcemu sa developerského projektu obrátila investorská spoločnosť RV Development 3. Rozhodnutie rezortu sa týkalo zrušenia územného rozhodnutia, teda rozhodnutia o umiestnení stavby, ktoré vydal Okresný úrad (OÚ) Bratislava. Ministerstvo mu zároveň vrátilo vec na nové prerokovanie a rozhodnutie v súlade so zákonom.

Územné rozhodnutie vydal OÚ Bratislava v roku 2019, v lete 2020 ho MDV SR ako odvolací orgán zrušilo. V rozhodnutí sa okrem iného uvádza, že okresný úrad vydal napadnuté rozhodnutie bez záväzného stanoviska hlavného mesta, cestného správneho orgánu, orgánu ochrany prírody a krajiny a mestskej časti, nezistil súlad stavu s platným územným plánom mesta a nerešpektovalo sa ani záväzné stanovisko Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Bratislava. Postup okresného úradu preto považuje za účelový.

O prvom územnom rozhodnutí rozhodoval okresný úrad po tom, ako bývalé vedenie mestskej časti požiadalo o atrahovanie spisu. Dôvodom mala byť technická náročnosť zámeru a zároveň kapacitná preťaženosť petržalského stavebného úradu. Nové vedenie samosprávy síce požiadalo o vrátenie spisu, žiadosť ostala bez odozvy. K celej veci sa dlhodobo developer veľmi nevyjadruje.

Projekt Green Park mal podľa plánov vyrásť na území bývalej Artmedie a priľahlých pozemkoch. Neďaleko Starého mosta, v tesnej blízkosti Krasovského ulice, Viedenskej i Jantárovej cesty, mal priniesť do územia napríklad desaťpodlažnú administratívnu budovu, 30-podlažný polyfunkčný objekt či štyri domy so šiestimi nadzemnými podlažiami.

(TASR)

Páčil sa vám článok?