Určite ste pripravení na výstavbu električkovej trate v Petržalke? Budú to veľké zmeny

14.11.2021
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia by sa teraz mali pripraviť na to, že stavbou električky sa toto územie zmení na nepoznanie.

Vyše 1700 stromov pre trať vyrúbu. Miesta, kde dnes venčíte psov, sa zmenia na stavenisko s ťažkými mechanizmami. Stavba električky totiž neznamená len položenie koľají pri súčasnom zachovaní zelene.

Súbežne sa budú stavať lávky cez Chorvátske rameno, križovatky, aby sa prepojili komunikácie, aj kapacitná cyklocesta do centra mesta. A to sa nezaobíde bez zmeny prostredia, ako ho poznáme dnes.

Práve preto vznikla urbanistická štúdia „Riešenie centrálnej rozvojovej osi Petržalka“, ktorá sa zaoberá rozvojom územia pozdĺž súčasnej i budúcej električkovej trate. Verejné prerokovanie vo februári 2019 bolo búrlivé, obyvatelia odmietali najmä výstavbu nových obytných domov. Pripomienky mesto vyhodnocuje už dva roky. „Tento projekt má v kompetencii hlavná architektka mesta Bratislavy a stále prechádza komplikovaným dokončovacím procesom aj vzhľadom na množstvo pripomienok a petícii, ktoré jeho verejné prerokovanie sprevádzalo,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. Finálnu verziu štúdie preto stále nepoznáme.

Prečo je dôležitá? Je totiž podkladom pre zmeny územného plánu. Navrhuje pravidlá, čo v okolí električky môže vzniknúť. Tie sa môžu následne premietnuť do územných plánov zón. Štúdia napríklad navrhovala aj reguláciu výšky stavieb. Aktuálny územný plán umožňuje v lokalite masívnejšiu výstavbu aj preto, že sa v území rátalo s metrom. Štúdia však už berie do úvahy električku, ktorá zvládne len nižšiu záťaž. Navrhuje stavby, ktoré sa na tomto území po dostavbe električky môžu objaviť.

Faktom totiž zostáva, že v tomto území sa stavať bude. Územie by nemalo byť stratové. Ani keď ide o územie mesta. Prečo musí priestor na seba zarobiť? Aby sme mali z čoho vytvoriť a udržiavať park, s ktorým sa v oblasti ráta. Zeleň musí patriť k objektom, ktorých správcovia ju vytvoria a budú udržiavať.
Argumenty, že park tu máme už dnes, sú chabé. Je to len roky zanedbávaná lokalita s náletovými drevinami, ktoré tu za ten čas stihli narásť. Park vyzerá inak.

Okrem toho v architektonicky monotónnej Petržalke nám zúfalo chýba klasická ulica či námestie. Originálny polyfunkčný objekt dokáže zjemniť brutalitu obrích panelových kvádrov a vďaka prevádzkam v ňom, priniesť do sídliska aj život. Alebo máte pocit, že dnešné paneláky sú to jediné, čo tu má ako bývanie trvalo pôsobiť?

(in)

Páčil sa vám článok?