Videli ste už tento farebný Projekt.Ihrisko, ktorý vdýchol život na Rovniankovej?

17.10.2021
Projekt Ihrisko

Zdroj: Instagram/mariobihary

Páčil sa vám článok?

Projekt vznikol, aby revitalizoval a zatraktívnil ihriská a športoviská. Cieľom je poukázať na verejný priestor, ktorý by mohol byt oveľa viac využívaný, ale jeho stav nie je veľakrát pre deti a ich rodičov funkčný a atraktívny. Pozrite sa, ako dopadol projekt na sídlisku v Petržalke.

"Z Petržalky pochádza množstvo mimoriadne šikovných ľudí, ktorým nie je ľahostajné ich okolie. Jedným z nich je aj takzvaný outfluencer Marián Baláž a.k.a. Mario Bihary," informovala Petržalka. Je aj zakladateľom  Hip Hop Žije Festival. Je tiež manažér H16 a zakladateľ Spirit Music s Majk Spirit.

Mario si totiž všimol smutný fenomén našej doby – množstvo opustených a chátrajúcich športovísk. Vinníka vidí v generačnej obmene a s ňou spojených návykoch správania sa mladých ľudí. A, samozrejme, aj pandémiu. Ako sám tvrdí, „chýba motivácia, ale aj správny impulz.“

"Projekt vznikol, aby revitalizoval a zatraktívnil ihriská a športoviská, vdýchol im nový život. Cieľom je poukázať na verejný priestor, ktorý by mohol byt oveľa viac využívaný, ale jeho stav nie je veľakrát pre deti a ich rodičov funkčný a atraktívny. Spojili sme sa spolu s @walldesign.sk a pokúsime sa tento systémový problém zmeniť," uviedol Biháry.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mario Bihary (@mariobihary)

Deti podľa jeho slov strácajú záujem hrať sa a vôbec tráviť čas na vonkajších športoviskách. Ich pohodlnosť neraz podporujú aj rodičia, ktorí si pri pohľade na schátrané ihriská povedia, že ich potomkovia o nič neprichádzajú. Ich cieľom bolo teda nielen upozorniť na tento verejne známy problém, o ktorom sa hovorí príliš málo. "Hrozí zmena návykov spoločnosti ako takej, a preto chceme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme naše vnímanie vizuálneho umenia, športu a s tým spojených emócií, zachovali," vysvetlil Biháry.

Spojením vizuálneho umenia a športu sa rozhodol na tento celospoločenský jav upozorniť  zaujímavým spôsobom. V spolupráci s writermi z WallDesign založili unikátny projekt.ihrisko na Rovniankovej, na sídlisku, kde Mário vyrastal. Medzi prvými plochami, ktoré dostali šancu na reparát, sa objavilo ihrisko v metropole východu. Nosnou témou bol v Košiciach film Space Jam: A New Legacy.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mario Bihary (@mariobihary)

Páčil sa vám článok?