Nová značka vyhradeného parkovania vás vyjde desiatky eur: Dokedy platí pôvodná aj s EČV auta?

5.9.2021

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Aj v našom meste pribúdajú nové dopravné značky so zákazom zastavenia a dodatkovou tabuľou „vyhradené parkovanie“, kde už nie je uvedené EČV vozidla. Viacerí čitatelia sa nás pýtali: Ako zistím, pre koho je miesto určené a dokedy platí stará značka? Prečítajte si odpovede aj na ďalšie otázky.

Nové dopravné značenie vstúpilo do platnosti od 1. apríla 2020 a odvtedy sa všetky rozhodnutia musia vydávať už podľa novej vyhlášky. K jej uplatňovaniu pristúpili aj v Petržalke. Časom sa kompletne nahradia všetky staré značky s nápisom „P – Réservé“ s evidenčným číslom vozidla, prípadne aj symbolom prístupnosti (vozičkár).

„Ak si človek v súčasnosti požiada o vyhradené parkovacie miesto, bude mu určená už nová dopravná značka. Všetky pôvodné značky ostávajú rovnako v platnosti, ale časom by mali byť vymenené podľa novej vyhlášky. Platnosť značiek osadených do 31. marca 2020 sa končí dňom 31. marca 2022,“ spresnil Daniel Bernát z komunikačného oddelenia samosprávy.

Na nových značkách nie je uvedené EČV vozidla, pre ktoré je dané parkovacie miesto vyhradené. Ako teda vodič preukáže, že práve on tam môže odstaviť auto? „Jeho povinnosťou je mať za čelným sklom kartičku, ktorú dodávame ku každému rozhodnutiu o vyhradení parkovacieho miesta. Na kartičke je uvedené EČV vozidla, adresa aj označenie parkovacieho boxu,“ vysvetlil Bernát.

Zdroj: BN

Za čelné sklo musí vodič umiestniť kartičku s EČV svojho auta.

Chaos nehrozí ani pri osadení novej značky v rade miest pozdĺžneho parkovania – malo by byť jasné, že sa vzťahuje len na dané miesto. Ak vyhradené parkovanie platí napríklad na troch parkovacích miestach vedľa seba, dáva sa tam značka „zákaz zastavenia“ so šípkou, v ktorom smere platí, a pri poslednom vyhradenom mieste sa zas dáva „zákaz zastavenia“ so šípkou na opačnú stranu. Takto je podľa Bernáta jednoznačne vymedzené, v akom úseku zákaz zastavenia platí.

Zdroj: BN

​Pôvodné dopravné značky (vľavo) ešte platia, ale časom sa vymenia za nové (vpravo).

Zároveň pripomína, že vodiči s vyhradenými miestami nemusia v súvislosti s výmenou starej značky za novú nikomu nič nahlasovať, celý proces prebieha v Petržalke automaticky. Nie je však zadarmo. Ako informovala samospráva, žiadatelia s preukazom ŤZP, ktorých žiadosti boli podané do 14. novembra 2020, zaplatia 50 eur. Pre tých, čo si podali žiadosť neskôr, bude platiť cenník zverejnený po podpise zmluvy s dodávateľom, ktorý bude nové dopravné značenie v budúcnosti realizovať

A prečo musí spomínanú sumu za novú dopravnú značku zaplatiť vodič? „Pretože táto úprava sa vzťahuje na jeho miesto, a takto to schválilo aj miestne zastupiteľstvo pri zmene Všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach,“ zdôvodnil Daniel Bernát.  

(ac)

Páčil sa vám článok?