Trauma obyvateľov Jasovskej: Nové Domino je podľa primátora dobrým kompromisom

11.7.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Začiatkom júna sa konalo online stretnutie mesta a obyvateľov Jasovskej ulice týkajúce sa chátrajúceho betónového skeletu pred ich domom. Predstavitelia mesta im na ňom oznámili, že Nové Domino získa kladné záväzné stanovisko mesta.

Päť rozostavaných objektov už roky traumatizuje obyvateľov Jasovskej. V apríli 2019 sa uskutočnilo emotívne stretnutie, na ktorom predstavil primátor Matúš Vallo obyvateľom dve možnosti riešenia - nechať objekt dostavať alebo nevydať súhlasné stanovisko na projekt. Za dostavbu sa vtedy nepostavil nikto. Obyvatelia žiadali zbúranie a ich zástupcovia tvrdili, že ide o čiernu stavbu. V marci 2021 povolenie napokon mesto ani nevydalo. V súčasnosti posudzovali oddelenia magistrátu upravený projekt, ktorý na stretnutí aj predstavili. „To, čo tam je dnes, je neakceptovateľné, kostra obťažuje úplne každého,“ skonštatoval na úvod Matúš Vallo pričom dodal, že výsledkom rokovaní je dobrý kompromis.

Budúca stavba už nebude vzdialená od existujúceho domu o 16,5 metra ako v roku 2013, ale o 19,55 až 22,25 metra a podlažia budú znížené zo siedmich na päť, znížil sa aj počet apartmánov. Aktuálne sa ráta s výstavbou 64 bytov a 20 kancelárií. Na prízemiach všetkých piatich objektov bude občianska vybavenosť. „Osobne si myslím, že je to férový návrh, ktorý môže celú kauzu ukončiť,“ skonštatoval primátor. „Stavba je v súlade s územným plánom a môžeme s čistým svedomím vydať kladné záväzné stanovisko.“

Všetky ďalšie kroky - teda žiadosť o územné rozhodnutie a stavebné povolenie – budú podľa neho už na stavebnom úrade Petržalka.

Zdroj: Marián Dekan

​Obyvateľov zaujímalo, či bol urobený svetlotechnický posudok a s akým výsledkom, pretože predchádzajúci projekt normy nespĺňal. Tento posudok však bude robiť až stavebný úrad. „Ja som architekt, ktorý takýchto posudkov potreboval veľa a neviem si predstaviť, žeby tam ten posudok nevychádzal,“ reagoval Matúš Vallo. Juraj Šujan, poradca primátora pre územné plánovanie a rozvoj mesta, ktorý bol na stretnutí tiež prítomný, potvrdil, že aj podľa neho ako architekta projekt tieto kritériá spĺňa. Ďalšiu obyvateľku zaujímalo riešenie príjazdovej cesty k objektom. Betliarska podľa nej „nemá súvis s prístupom do nových domov a najmä skladov v suteréne, kde sa autá neobídu na spoločnej ceste pod terasou“. „Projekt ešte prejde posudzovaním na oddelení dopravného inžinierstva,“ reagoval Šujan a viceprimátorka Tatiana Kratochvílová doplnila, že dobudovanie napojenia bude súčasťou projektu.

Parkovacie miesta na súkromných pozemkoch developera budú pridelené k bytom. Podľa Šujana je tam však aj nejaká rezerva pre starousadlíkov.

Stretnutie sa, zrejme aj preto, že bolo online, nieslo v pokojnom duchu. Zaznelo veľa spokojných ohlasov. Tí nespokojní budú zrejme pozorne sledovať ďalšie povoľovacie procesy a komunikovať už s petržalským stavebným úradom ako účastníci konania. Úrad môže s developerom vyjednávať aj o zveľadení okolia. Juraj Šujan avizoval, že mesto zaviaže v záväznom stanovisku developera, aby uskutočnil verejnú prezentáciu prjektu pre obyvateľov. So začiatkom výstavby sa ráta v druhom kvartáli 2022 a dokončenie do dvoch rokov od začiatku výstavby, stavať by sa teda malo zhruba v rovnakom čase, ako je naplánovaná aj výstavba pokračovania električkovej trate.

(in)

Páčil sa vám článok?