FOTO: Nádhernú dunajskú pláž premenili bagrom na kolmý breh. Zisťovali sme dôvod

1.4.2021
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

Pre návštevníkov, ktorých je pri Dunaji na petržalskej strane za Ovsisťom aktuálne dosť, sa tu v týchto dňoch naskytá nie príliš pekný pohľad. Porast, v lete zelený, sa na niektorých častiach zmenil na štrkovú plochu a tam, kde boli pláže, vznikol kolmý breh. Pátrali sme po príčine.

Dunajský breh upravujú Ochranári z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) a vodohospodári z Vodohospodárskej výstavby pre vzácne druhy vtákov – brehule hnedé. Upravuje a obnažuje sa 460 metrov brehov. A to aj na miestach, ktoré ľudia doteraz využívali ako pláže. Nie všetci sú z toho nadšení, najmä v kontexte minulý rok predstavenej štúdii Bratislavského dunajského parku, ktorá na týchto miestach naopak sľubuje úpravu brehov pre pláže pre verejnosť.

Na druhej strane, brehule tu pôvodne hniezdili, ochranári ich chcú vrátiť späť a ony potrebujú na hniezdenie práve kolmé brehy a steny v blízkosti vôd. V dôsledku zmeneného vodného režimu stena postupne zarástla trávou a náletovými krovinami. Ochranári ju teraz čistia a veria, že sa brehule vrátia.

Zdroj: Matúš Husár

Takto vyzeralo miesto pred úpravou.

Zdroj: (in)

Takto vyzerá bývalá pláž dnes.

„Kosíme trávnatý porast, materiál, ktorý vznikol pri úprave brehu, sme dali na vyrovnanie terénu,“ hovorí Karolína Sobeková z BROZ-u a sama priznáva, že aktuálne prostredie príťažlivo nevyzerá. Tvrdí však, že už o pár mesiacov to bude iné, plocha zarastie trávou a ak sa brehule vrátia, ľudia ocenia pozorovať z týchto miest ich leteckú akrobaciu.

Zdroj: (in)

Pohľad z druhej strany.

Na dolnej časti pláže, ktorú Petržalčania využívali na prechádzky či opaľovanie, však musí byť voda po breh, aby vtáky neboli rušené. Zráz momentálne nevyzerá príťažlivo, ale príroda ho po čase urobí malebnejším. „V hornej časti sa ľudia ďalej dostanú k brehu, zostala tam zachovaná pláž aj poloostrov,“ dodáva. Ide o kompromis, aby brehy slúžili pre vtáky aj pre ľudí.

Zdroj: (in)

Terén upravili pomocou bagra.

Či ide o trvalý stav alebo ho zmení Bratislavský dunajský park, ukáže zrejme až čas a tiež záujem brehúl o nový domov.

(in)

Páčil sa vám článok?