Pozrite sa na sídlisko očami združenia krasy terasy: To, čo je dnes príťažou, môže byť zajtra benefitom

16.1.2021
0

Zdroj: Archív krasy terasy

Páčil sa vám článok?

O terasách sa nikdy nehovorilo toľko, ako v posledných rokoch. Je to spôsobené tým, že sa nám začali rozpadávať pred očami. Kvôli ich komplikovanej majetko-právnej situácii sme sa na to doteraz len nečinne prizerali a plátali len havarijné stavy. Pritom ide o veľkorysé bezpečné priestory bez áut, ktorých potenciál nevyužívame. Ako by sa to mohlo zmeniť?

Mesto už avizovalo, že ukončilo pasportizáciu nevysporiadaných terás a rozbehlo konečne aj dotačný systém na podporu ich rekonštrukcií. Rekonštrukcia si však žiada spoluúčasť obyvateľov a tí sa logicky pýtajú, na čo investovať, aby bola terasa technicky v poriadku, keď im v podstate nič ďalšie neprinesie. Nemáme predstavu, ako ich využiť.

S možnými riešeniami prichádzajú architekti a urbanisti z občianskeho združenia krasy terasy. V rámci svojich projektov testujú konkrétne zmeny, ktoré bude možné replikovať aj na ďalšie terasy. Svojimi aktivitami dávajú návod, ako sa nehostinné prostredie môže zmeniť na kvalitnejší verejný priestor. Pred troma rokmi to ukázali na „pilotnej“ terase na Mánesovom námestí, minulé leto bola ďalším testom terasa na Vavilovovej. Aj ich zásahy by mohli byť motiváciou pre obyvateľov, aby sa na svoju terasu začali pozerať trochu inak. Už nie ako na príťaž, ale ako na benefit.

Testujú, čo by mohlo fungovať

V roku 2018 získali v spolupráci so susedmi z Mánesovho námestia 1 a 2 grant a spolu začali meniť túto terasu. Spoločne natreli zábradlia, vyčistili betónový múrik, namaľovali farebný pás na dovtedy nudnú asfaltovú plochu, zasadili popínavé rastliny pod slepým mostíkom, vymysleli a osadili systém kvetináčov na betónové múriky terasy... Dnes je to na komunite susedov. Tí si založili whatsappovú skupinu, a organizujú sa, kto kedy kvety v črepníkoch poleje. Funguje to. Tie v lete krásne prosperovali. Pýtate sa, či to nie je málo? „Áno, aj my sme na začiatku snívali o tom, že vytvoríme komunitu, ktorá sa spriatelí a na terase sa bude pravidelne stretávať,“ hovorí Viktor Kasala o prvotných víziách. Veci sa však nemenia zo dňa na deň. Starostlivosť o črepníky je dobrý začiatok. Zmena je, že vôbec susedia udržiavajú priestor, resp. jeho časť, ktorú dovtedy mnohí ani nevnímali alebo nad ňou neuvažovali.“

Nemali pocit márnej snahy a minulé leto sa pustili do „oživovania“ terasy na Vavilovovej 20 – 26. Jej výhodou je, že pod ňou nájdete prekrásnu udržiavanú predzáhradku, čo svedčí minimálne o jednej aktívnej obyvateľke. Sídli tu pobočka miestnej knižnice Petržalka, ktorá má potenciál združovať ľudí. A Centrum Svetielko, kde sa starajú o deti, ktorým by krajšia terasa spríjemnila pobyt.

Zdroj: Marián Dekan

Pod terasou na Vavilovovej je krásna predzáhradka.

Nápad prepojiť tieto tri skupiny užívateľov terasy, ktorí spoločne zveľadia svoj životný priestor nadchol nadáciu mesta Bratislava, odkiaľ získali podporu 2000 eur a aj grantový program spoločnosti Cif „Ahoj, krásne Slovensko“, ktorý im venoval 4000 eur. Za tieto peniaze mali v pláne vyčistiť severnú aj južnú časť terasy, natrieť zábradlia, osadiť črepníky, vyčistiť plastiky na priečeliach, vytvoriť sedenie z paliet, osadiť hojdačku pre deti a pavilón pred knižnicou.

Nie všetko sa podarilo. „Sedenie z paliet pred Centrom Svetielko sme napokon nezrealizovali. Rozhodli sme sa, že s ním počkáme, pretože tento priestor nie je chránený ako pri knižnici. Nechceli sme, aby ho vandali zničili, čím by investícia vyšla nazmar,“ hovorí člen OZ krasy terasy Viktor Kasala, dodáva však, že deťom zatiaľ vytvorili aspoň drevené plató, kde sa môžu hrať alebo si rozložiť deky, čo je určite príjemnejšie ako sa hrať na asfalte. Na sedenia a hojdačku však nerezignovali. „Uvažujeme, že priestor pred centrom spravíme poloverejný. Cez deň by slúžil aj pre verejnosť, v noci by bol chránený zamknutou bránkou a plôtikom.“

Zdroj: Archív krasy terasy

Pre deti vybudovali aspoň drevené plató, ktoré zatrávnili.

Je smutné, že verejné prvky, ktoré chceme uchrániť, treba ohradiť. To je však súčasná realita. Aj takto sa zbierajú skúsenosti. Viktor Kasala sa netají tým, že aj oni sa len učia, testujú a skúšajú, čo a ako by na terasách mohlo fungovať. „Testujeme napríklad, ako vieme zazelenať terasy jednoduchým a lacným spôsobom. Na severnej aj južnej strane terasy sme vytvorili vegetačné plochy z rozchodníkov. To sú rastliny, ktoré sa používajú na extenzívne strechy, nájdete ich na trati novej električkovej radiály v Karlovej Vsi a podobné budú použité aj na trati petržalskej električky. Budeme sledovať ako sa im darí na svetelnej a tienistej strane,“ vysvetľuje a dodáva, že ich skúsenosti sa potom budú dať replikovať aj na ďalšie terasy. Rovnako je to s črepníkmi, ktoré osádzali. „Konzultovali sme so statikom, čo môžeme na terase robiť, aby sme neohrozili okolitý majetok a ľudí, ktorí chodia pod ňou. Odporučil nám osadiť črepníky nad stĺpmi a pavilón „VAVILON“ zmontovať z ľahkej lešenárskej konštrukcie.“

Zdroj: Archív krasy terasy

Pavilón montovali ​z ľahkej lešenárskej konštrukcie.

Pavilón pred knižnicou osádzali ako posledný koncom novembra. Aktuálne nevyzerá veľmi príťažlivo. „Nie je to ešte finálny stav. Bude vyzerať lepšie a verte, že pre tento verejný priestor má obrovský potenciál,“ presviedča Viktor Kasala. „Môže slúžiť na výstavy, čítačky, prezentácie, komorné stretnutia alebo čisto ako čitáreň.“ Plánované paletové sedenie nahradí mestský mobiliár z projektu „Sadni si“ a dokonca aj ležadlá z rozšíreného projektu „Ľahni si“.

FOTOGALÉRIA (Terasa na Vavilovovej):

Čo ukázal projekt na Vavilovovej?

„Poučení z Mánesovho námestia sme už nezvolávali len najbližších susedov, ale všetkých ľudí, ktorí mali záujem pomôcť. Prišli tak aj ľudia z iných terás, čo bolo super, pretože to urýchlilo práce. Prinieslo to zároveň viacero príjemných momentov. Overili sme si, že záujem existuje a ľudia sú aktívni. Jedna pani napríklad chodila natierať zábradlie aj sama cez týždeň a avizovala, že by rada v aktivitách pokračovala. Alebo prišiel pán, ktorý má gastroprevádzku na terase Blagoevova, kde sa tiež snaží skrášliť priestor terasy a prišiel sa inšpirovať a poradiť. Aj v tomto vidíme zmysel nášho snaženia,“ hovorí Viktor Kasala.

Členovia OZ krasy terasy venovali Vavilovovej celé leto. Popri svojich zamestnaniach a na úkor svojho voľného času. Pripúšťajú, že to bol čiastočne aj stres, „Pracovné soboty“ však neľutujú a v projekte plánujú pokračovať.

(in)

Páčil sa vám článok?