Pustnúci pozemok pri Draždiaku sa radikálne zmení. Vybudujú tu Južnú pláž

13.12.2020
0

Zdroj: V. D. LAKE

Páčil sa vám článok?

Pri jazere Veľký Draždiak, v susedstve zdravotného zariadenia Medissimo už roky chátra areál, kedysi využívaný návštevníkmi jazera na oddych. Nedávno získal kladné záväzné stanovisko mesta projekt na jeho premenu s názvom Južná pláž. Kým časť obyvateľov chce, aby sa tento priestor zmenil, časť obyvateľov proti nemu spísala petíciu.

O areáli sme už v Petržalských novinách písali niekoľkokrát. V schátraných zhorených budovách, kde sa hromadí odpad, prebývajú ľudia bez domova, celý pozemok je obohnaný plotom. Ide o klasický „brownfield“, nevyužitý priestor uprostred obývanej zóny.  „Náš projekt Južná pláž tento stav radikálne zmení. Zvalíme ploty, vyčistíme areál, vrátime prírodu na územie, kam patrí, vybudujeme modernú oddychovú zónu a otvoríme Južnú pláž pre všetkých,“ tvrdí za investora V.D. LAKE, a. s. Tomáš Matulík. Poďme sa teda na to pozrieť bližšie.

Čo získa verejnosť?

Oficiálny názov projektu je „Polyfunkčný dom – Tematínska ul.“ s dvoma samostatnými objektmi s jedným podzemným parkovacím podlažím, štyrmi nadzemnými a jedným ustúpeným piatym podlažím. V objektoch sa nachádza 55 bytov a občianska vybavenosť – reštaurácia, kancelárske priestory, telocvičňa, materská škôlka.

„Nové objekty budú umiestnené na pozície objektov súčasných, čím maximalizujeme zachovanie pôvodnej vegetácie. Celkovo nám tento prístup umožní ponechať 75% vzrastlých stromov (90 kusov), ktoré plánujeme doplniť novou výsadbou o ďalších 90 kusov,“ hovorí Tomáš Matulík.

Súčasťou polyfunkčnej výstavby sú aj verejné funkcie vo väzbe na vodnú plochu Veľký Draždiak - bulvár pre peších, promenáda, umelý potok, dažďová záhrada, komunitná záhrada, pláž so zázemím, dve móla s vežou pre záchrannú vodnú službu, oddychová lúka s ohniskom, vnútroblokový park, tri detské ihriská, amfiteáter pre malé javiskové formy, stanovisko bike sharing. Prízemný objekt pri pláži zároveň dopĺňa jej vybavenosť. Investor sem plánuje umiestniť stanovisko záchrannej vodnej služby, WC, sprchy, prezliekacie kabínky a požičovňu lehátok.

Zdroj: Marián Dekan

V čase našej návštevy na pozemku ťažké stroje rozbíjali betónové základy zdevastovaných objektov.

Projekt zahŕňa aj revitalizáciu širšieho okolia, konkrétne obnovu brehu jazera Veľký Draždiak až pred bývalý hotel Pressburg, vytvorenie verejnej pláže, na náklady investora, so súhlasom majiteľov priľahlých pozemkov, ktorými sú hlavné mesto a Lesy SR.

„Zveľadenie jednak celého areálu ako aj priľahlého okolia je hlavným cieľom už prípravnej fázy projektu. Výsledkom tohto konania by malo byť otvorenie, spriechodnenie a prepojenie dvoch vodných fenoménov bez obmedzení. Ťažisko celého zámeru je teda o obnove všetkého, čo tu kedysi fungovalo. Spoločné užívanie možností, ktoré tento priestor ponúka, plus rozšírenie verejných funkcií o kultúru. Spolky a organizácie - beh, triatlon, potápanie, kultúrne podujatia, ktoré areál využívali, sme už kontaktovali s ponukou na kontinuálne využívanie priestoru na organizáciu ich akcií a spísali s nimi memorandum o spolupráci.“

Projekt nerieši ploty

Momentálne v areáli prebiehajú búracie práce. Investor odstraňuje zdevastované objekty a odpad. Do konca roka plánuje vyčistiť celý areál. Začiatkom budúceho roka má v pláne premiestniť oplotenie pozdĺž jazera Veľký Draždiak s jeho vysunutím až za betónový chodník, ktorý nemohla verejnosť desaťročia využívať. Chystá osadenie lavičiek pozdĺž nového oplotenia, čím chce sprístupniť prvé oddychové využitie tejto zóny už počas realizačných fáz projektu.

Zdroj: V.D. LAKE

Vizualizácia nových bytoviek.

Premena priestoru jednak presahuje hranice súkromného areálu, jednak je v súčasnom ťažení proti developerom ťažko uveriteľné, že časť súkromného priestoru bude prístupná pre verejnosť. Tomáš Matulík dokonca tvrdí, že „z celkového riešeného územia vo veľkosti približne 22.000 m2 pripadne pre verejnosť 75% a konkrétne z nášho areálu „venujeme“ verejnosti viac ako polovicu“.

Zdroj: V.D. LAKE

„Maximálnym možným odstupom objektov od vodnej hladiny jazera, spolu s novou výsadbou, vytvoríme nerušené spolunažívanie obyvateľov objektov aj užívateľov pláže, čím sa naplní náš zámer vytvoriť novo revitalizované prostredie k spoločnému užívaniu a zdieľaniu všetkých výhod, ktoré tento priestor ponúka,“ hovorí Tomáš Matulík.

Jeho slová však potvrdil nezávislý odborník, architekt a petržalský a mestský poslanec Drahan Petrovič. Na miestnom zastupiteľstve sa vyjadril, že s 55 bytmi dostane Petržalka veľkorysé riešenie verejného priestoru, čo je výnimočný benefit. „Nikto niečo také neponúkol. Máme nemocnicu za plotom a bývalý hotel za plotom... Tento projekt ploty nerieši. Povedali sme, že do komisie alebo na participáciu musia priniesť podrobný projekt verejných priestorov, pokiaľ bude s týmto návrhom súhlas, zmluvne ho ošetríme. Kolaudácia bytového domu bude podmienená kolaudáciou verejných priestorov,“ dodal.

Pripravení na diskusiu

V petícii proti výstavbe polyfunkčnej stavby na Tematínskej ulici žiadajú obyvatelia starostu, „aby ochránil ohrozený verejný záujem pri Veľkom Draždiaku. V danej lokalite hrozí výstavba dvoch samostatných objektov s 55 bytmi a troch prevádzkových celkov. Sme presvedčení o tom, že tieto snahy prinesú neúmernú záťaž v rámci prírodnej lokality v okolí jazera Veľký Draždiak a sú v rozpore s potenciálnym rozvojom Veľkého Draždiaku pre účely rekreácie, trávenia voľného času a športu.“

Zdroj: Marián Dekan

Tieto miesta by sa mali radikálne zmeniť.

Na petíciu zareagovali aj poslanci. Natália Podhorná kritizovala na miestnom zastupiteľstve najmä kapacitne nedoriešenú automobilovú dopravu a fakt, že neprebehla verejná participácia. Navrhla uznesenie, v ktorom miestne zastupiteľstvo žiada starostu, aby v rámciZaD ÚP žiadal zmenu funkčného využitia parciel č. 2843/93, 2834, 2835, 2836, 2837, 2838, 2839, 2840 určených pre občiansku vybavenosť celomestského a nadmestského významu (kód 201) na funkčné využitie určené pre šport, telovýchovu a voľný čas a stabilizované územie mestskej zelene. Poslanci ho prijali.

Tomáš Matulík reagoval, že názor poslancov nie je v rozpore s ich celkovým zámerom. „Súčasťou nášho projektu je aj vybavenosť pre šport, telovýchovu a voľný čas. Už od júla sme začali komunikáciu s verejnosťou prostredníctvom webovej stránky www.juznaplaz.sk, na ktorej dávame možnosť získať si podrobné informácie o projekte.“ Dodal, že ak bude záujem, investor je pripravený prediskutovať detaily projektu s poslancami, autormi petície aj kýmkoľvek zo širokej verejnosti.


Reakcie na výhrady poslancov

Navrhované dopravné riešenie pre toto územie je nevyhovujúce a nepostačujúce a negatívne by ovplyvnilo súčasný stav. „Máme za to, že do tohto územia nepatrí automobilová doprava a že by v ňom mala ostať zachovaná doprava len na pešej, cyklistickej úrovni...."

„V riešenom území dnes nie je žiadna komunikácia definovaná výhradne ako cyklochodník, resp. chodník pre peších a ani sa nič podobné neplánuje. Presná definícia tejto komunikácie, ktorá je tam už prítomná je „obslužná komunikácia“. V súčasnosti slúži pre prevádzky a zariadenia v okolí jazera Veľký Draždiak, ako sú Nemocnica s poliklinikou Medissimo, tenisové kurty, Oáza, Ústav lekárskej kozmetiky a bufety. Rozsah automobilovej dopravy sa kvôli nášmu zámeru nezmení. Tam, kde sa dá dostať autom dnes, sa bude dať dostať autom aj po jeho realizácii. Nepribudne ani jeden meter cesty navyše, neposunie sa ani jedna závora a nevzniknú nové kolíky pre autá. Riešenie dopravnej situácie sme veľmi detailne, s dôrazom na bezpečnosť, komunikovali s kompetentnými inštitúciami, ich pripomienky sme rešpektovali a zapracovali do projektu a žiadne ďalšie výhrady z ich strany neregistrujeme. Akékoľvek otázky ohľadom dopravy sme pripravení zodpovedať v následných diskusiách,“ vyjadril sa Tomáš Matulík, pričom dodal, že dopravné riešenie v ich projekte nevychádza len z optiky dnešného stavu, ale reaguje už na zmenu dopravnej situácie v súvislosti s výstavbou električkovej trate. „Do pozornosti však dávam dobrý signál z Magistrátu, ktorým je plánovaný nový chodník výlučne pre peších na druhej strane Chorvátskeho ramena, ktorý definitívne vyrieši problematický súbeh pešej a automobilovej dopravy na Tematínskej ulici.“

Kolaudácia stavebných objektov tvoriacich verejné priestory je podmienkou pred kolaudáciou polyfunkčného objektu Tematínska.

„Táto požiadavka je v súlade s našim zámerom,“ reagoval Tomáš Matulík.

Realizáciu plôch parkovacích stojísk na teréne odporúčame s krytom zo zatrávňovacej dlažby.

„To nie je tak celkom na nás. V súčasnosti to nedovoľuje norma. Súvisí to s možnými priesakmi ropných látok do pôdy. Pokiaľ by sa dotknuté predpisy do času realizácie nášho projektu zmenili, radi by sme použili tento typ úprav parkovacích stojísk. Myslíme si, že takéto riešenie by prispelo k celkovej estetickej úrovni tohto územia a zároveň by zvýšilo podiel zatrávnených plôch.“

Všetky strechy by mali byť vegetačné.

„Je to súčasťou nášho zámeru spolu s mnohými ďalšími proklimatickými opatreniami, ako sú zavlažovací systém s využitím šedej vody, vsakovanie na mieste, tepelné čerpadlá voda-voda, dažďové záhrady, zmáčaná dlažba.“

Mesto v záväznom stanovisku netrvalo na škôlke, obyvatelia aj poslanci však majú iný názor.

„Áno. Škôlka je súčasťou nášho zámeru. Chceme ňou riešiť kapacitný problém so zariadeniami tohto typu, ktorý v súčasnosti pretrváva nie len v Petržalke, ale aj v iných mestských častiach. Pokiaľ však bude záujem o ňu nízky, skúsime nájsť iné využitie pre tieto priestory v zmysle odporúčania magistrátu.“

(in)

Páčil sa vám článok?