Viete, čo zaujíma urbexerku v Petržalke? Lucia, ktorá navštevuje opustené budovy, nám prezradila o tejto záľube viac

22.12.2019
0
Urbex hlavná foto

Zdroj: Lucia Gažíková

Páčil sa vám článok?

„Napriek tomu, že sú v Petržalke známe klasické opustené miesta a budovy ako areál závodu Matador, Nemecký veslársky klub či známe nedostavané metro, vždy, keď sa povie Petržalka, mi hneď napadnú bunkre,“ hovorí urbexerka Lucia Gažíková (26).

Tzv. urban exploration je vlastne prieskum, mapovanie a dokumentovanie opustených miest. Obľúbené sú nemocnice či sanatóriá, industriálne stavby, hotely, skrátka akékoľvek budovy, ktoré zívajú prázdnotou. Lucia ich vyhľadáva už šesť rokov a uchováva na fotografiách. Jednak je to hobby, jednak spôsob oddychu, pri ktorom nasáva atmosféru miesta, a jednak dúfa, že aspoň trošku pomôže, aby sa na kedysi známe miesta nezabudlo.

„Matadorku som navštívila ešte v čase, keď som sa urbexu venovala ako solitér, bolo to niekedy v roku 2014. Nebol problém ju vyhľadať, v tej dobe to bola veľmi známa lokalita pre bratislavských urbexerov,“ spomína. „Jej stav už bol v tom čase horší, keďže jedna z budov bola dlhodobo úplne voľne dostupná. Dalo sa do nej vojsť snáď z každej strany. V podstate sa tu už nenachádzalo nič z pôvodného vybavenia...“ Lucia tvrdí, že to bola akási povinná jazda po návštevách areálu Istrochem či pivovaru Stein. „Veľké výrobné haly, ktoré ako jedny z mála v tom čase ešte stáli...“

Matadorka:

Zdroj: Lucia Gažíková

Na území bývalej fabriky dnes developer pripravuje výstavbu projektu Nová Matadorka a potešiteľné je, že niektoré industriálne objekty, napríklad tzv. Smaltovňa, sa stanú súčasťou novej zóny. Stará a nová architektúra tak sčasti splynú. Aj petržalské zastupiteľstvo reaguje na novú výstavbu. Na poslednom zasadnutí schválili pre túto oblasť nové názvy ulíc. Vznikne Ulica závodu Matador, Pri smaltovni, Ulica Gustáva Mallého, Ulica Josepha Poppera a Ulica Antona Durvaya. Príbeh Matadorka tak patrí medzi bratislavskými chátrajúcimi budovami skôr k tým pozitívnejším.

Rozprúdiť debatu o záchrane

Roky pustnúca petržalská národná kultúrna pamiatka v súkromných rukách - Nemecký veslársky klub – na svoje zmŕtvychvstanie stále čaká. Pred štyrmi rokmi sa v rozpadávajúcej budove konala jedna z akcií Projektu SPOTS. Ten spája netradičné, neprístupné či ťažko dostupné miesta s umením. V októbri 2015 tu zorganizovali poctu filmu Návrat do budúcnosti. O pár mesiacov neskôr tu mali battle recitátori rapových textov.

„Dnes vo vnútri nájdete len holé posprejované steny, z najvyššej terasy je však krásny výhľad na Dunaj, UFO a Bratislavský hrad,“ hovorí Lucia. „Človeka až zamrzí, že budovy, ktoré kedysi písali históriu, tak bezútešne chátrajú.“

Nemecký veslársky klub:

Zdroj: Lucia Gažíková

Upozorniť, prečo takto nechávame pustnúť významné objekty, aj to je zmysel urbexu. „Vo svete urbexeri neraz upútajú pozornosť verejnosti a rozprúdia debatu o záchrane historických objektov,“ hovorí Lucia, ktorá má sama za sebou niekoľko výstav fotografií.

Čo hrozí urbexerom, ak ich prichytia na súkromnom pozemku? „Osobne som ešte tento problém za tých šesť, sedem rokov neriešila,“ tvrdí. „Celkovo som sa s SBS stretla možno trikrát a s políciou nikdy. Stalo sa mi, že ma SBS služba videla s fotoaparátom a statívom v ruke, obišli ma a vôbec nič neriešili. Inokedy ma zas slušne bez problémov vyviedli z areálu.“

Nemecký veslársky klub:

Zdroj: Lucia Gažíková

Prvou voľbou urbexera je totiž neoficiálny vstup. „Treba nejakú dobu budovu sledovať, skúšať a pozerať, či vandali nevytvorili nejaký vstup. Ak sa ale stav budovy dlhodobo nemení, na rad prichádza oficiálny spôsob,“ hovorí Lucia, ktorá mala v Bratislave svoje vyhliadnuté miesta, kam vždy chcela nahliadnuť. Napríklad pivovar Stein, kúpele Grössling či známu nemocnicu na Bezručovej. „Oficiálne“ bola napríklad na návšteve v kaštieli v Rusovciach či v hoteli Kyjev.

Lucia dnes chodí na urbex väčšinou vo dvojici či trojici s najbližšími urbex priateľmi. „Nie je dobré chodiť sám na viac či menej nebezpečné miesta, a to i v prípade skúsených urbexerov,“ vysvetľuje a priznáva, že rodina sa k jej hobby spočiatku stavala nechápavo a aj s pocitom strachu. „Po rokoch však už chápu zmysel toho, čo robím a tešia sa z nových fotiek spolu so mnou,“ dodáva Lucia, ktorá sa na jar chystá do Petržalky na prieskum bunkrov. Možno aj vďaka jej fotografiám vznikne diskusia o tom, ako zachrániť tie pustnúce.

(in)

Páčil sa vám článok?